MENÜ
2020. január 21.
Ágnes
Szegény ember eledele

Szegény ember eledele

Takács Zsuzsa • fotó: magyarkonyhaonline.hu

A burgonya a kétszeresére, a fehérrépa háromszorosára drágult.

A húsleves ledrágább hozzávalója a zöldség. Legalábbis, ha csirke-, vagy sertéshús kerül a levesbe, a marhahús még tartja az árát, arányosan sokkal kevesebben is veszik. A hír csak azokat lepte meg, akik nem vásárolnak, a háztartást vezetők és a konyhájukat nem csak dísznek használók réges-régen tapasztalják. Az idei év azonban kiugró, főként azért, mert a beharangozott alacsony inflációval szemben az alapélelmiszerek ára rohamosan emelkedik. Most a burgonya verte ki a biztosítékot, ami a budapesti Nagybani piac közlése szerint kétszeresére, a petrezselyemgyökér, közismertebb nevén a fehérrépa, háromszorosára drágult. Miközben nemzeti ételünk lassan luxusélelmiszerré válik, adódik a kérdés, hogy jutottunk idáig? Jól emlékszem, amikor környékünkön paprika, káposzta, burgonya termett a földeken, ma hírmondóját se látni. A hagyományos kertészeti kultúra helyét átvette a gabonatermesztés, önellátásról nem álmodhatunk. Ellenben vehetjük az import zöldségfélét, amit más EU-s országokban megéri termelni. A forint gyengesége éppúgy drágulást eredményez, mint a gazdaság kifehérítésének hatása a szektorban, a magas adókat pedig végeredményben mindig a vevő fizeti meg. Aki jó, ha elfeledkezik a krumplilevesről, mely egykor a szegény ember eledele volt.