MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Számítások az újkori atomháborúról

Számítások az újkori atomháborúról

hvg.hu

Tudósok szerint egy újkori atomháború a "legjobb" esetben is 2,6 millió ember halálos vagy komolyan sérült áldozatot szedne.

Bár a Szovjetunió széthullása utáni évtizedekben a nukleáris háború már nem fenyegette az emberiséget, a hidegháború idején joggal tarthattak ilyesmitől az emberek. Az 1990-es évek eleje óta ilyen szempontból viszonylag nyugodt volt a világ, az utóbbi években azonban újra kiéleződni látszanak a konfliktusok, és ismét felsejlik az atomháború képe.

A dolgok jelenlegi állása szerint (még) nincs mitől tartanunk, az amerikai Princeton Egyetem kutatói azonban kíváncsiak voltak, mivel is járna egy atomháború. Spoiler: nem sok jóval.

A jelenlegi amerikai és orosz haditervek alapján ha valóban kirobbanna a nukleáris háború, akkor annak első óráiban nagyjából 34,1 millió ember halna meg, és további 57,4 millió sebesülne meg a támadásokban.

A YouTube-ra feltöltt videóban Plan A-ként (A-terv) hivatkoznak arra a lehetséges forgatókönyvre, amit egy nukleáris háború hozna magával. Ehhez olyan adatokat vette figyelembe, mint a jelenleg telepített fegyverek hatótávolsága, hatékonysága vagy az általuk megcélozható az ideális célpontok elhelyezkedése. Ezután a háborút négy részre osztották: az első a "figyelmeztető lövés" míg az utolsó lényegében a totális háború és a nagyvárosok elpusztítása.

A kutatók szimulációja szerint az egész konfliktus a "hagyományos" hadviseléssel kezdődik az Egyesült Államok és a NATO, valamint az orosz hadsereg között. A nukleáris háború egyetlen "figyelmeztető lövéssel" veszi kezdetét, ami egy katonai bázist talál el.

A következő lépcsőfok már a taktikai (megelőző) csapás, amikor az oroszok nagyjából 300, míg a NATO 180 robbanófejet indít útra, hogy elpusztítsák egymás támaszpontjait. Ez az "ütközet" nagyjából 3 órán át tartana, és 2,6 millió ember halna bele, vagy sérülnének meg miatta súlyosan.

Ezután már a bosszú következne, amikor az Egyesült Államok 600 robbanófejet lőne ki a szárazföldről és a tengeralattjárókból az oroszokra. Oroszország hasonlóképp reagálna, így 45 perc alatt 3,4 millió ember halna/sérülne meg. És a legrosszabb csak ezután jönne.

A háború utolsó szakaszában annyi embert és erőforrást akarna a két fél elpusztítani, amennyit csak tud, így a nagyvárosokat vennék célba a töltetek. A szimuláció szerint 30 nagyvárost lőnének szét, egyenként 5-10 rakétával. Ennek köszönhetően újabb 45 perc után további 85,3 millió ember esne a nukleáris háború áldozatává. Ezek után még mindig maradna néhány ezer robbanófeje a két félnek.

A valóság ennél valószínűleg sokkal rosszabb lenne, a szimuláció ugyanis nem számol olyan államok részvételével, mint Észak-Korea, Kína vagy India.