MENÜ
2020. árpilis 9.
Erhard
Szakszerűtlen napelem-telepítés?

Szakszerűtlen napelem-telepítés?

inforadio.hu • fotó: staticwhich.co.uk

Magyarországon a telepítések jelentős részét szakszerűtlenül végezték.

Az Energiahivatal szerint két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia Magyarországon, azaz nagyobb lehet a termelés, mint amire a Paksi Atomerőmű képes. Több mint kétezer beadvány érkezett a hivatalhoz tavaly év végéig, hogy újabb vállalkozások, magánszemélyek csatlakoznának a KÁT rendszerhez, vagyis kötelező átvételi jogosultságot igényelnének. Bocsó Imre a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség alelnöke az InfoRádióban azonban felhívta a figyelmet, hogy az újonnan telepített mini-naperőművek többsége szakszerűtlenül van felépítve és a hatékonysága jóval elmarad az elvárhatótól.

Matematikailag növekedhet a teljesítmény, de Magyarországon a telepítések jelentős részét szakszerűtlenül végezték, ezért az elvártnál sokszor messze alulmarad a teljesítés – hangsúlyozta a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke. Bocsó Imre hozzátette, ha ez így folytatódik, a valóság az elvárt teljesítmény másfélszeresét sem fogja elérni.

„Nagyreményű üzleti lehetőség, hogy szerzünk földet és telepítünk rá 500 kilowattot, és ha minden jól megy évente 16-20 millió forint bevételt tudunk elérni. Ez semmilyen más tevékenységgel sem érhető el, ehhez ráadásul terméketlen terület is jó. Azonban a telepítésnél körülbelül félszáz feltételnek kell megfelelni, hogy az elvárt 90-95 százalékos teljesítményt elérje.”
A naperőművek legfontosabb részére a gyártók 25 éves garanciát adnak, de a teljesítménynek utána sem szabad 85 százalék alá esnie – mondta Bocsó Imre. Most a vadonatújak sem érik el még az 50 százalékot sem – tette hozzá a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke.