MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Sünivédelem a brit KRESZ-ben

Sünivédelem a brit KRESZ-ben

hvg.hu

Új közlekedési táblák jönnek a briteknél, a süniket védik vele.

Nagyon gyorsan pusztulnak a sündisznók, a helyzet pedig aggasztja a brit lakosságot. Annyira, hogy új közlekedési táblákat tesznek ki, hátha ezzel kevesebb állatot ütnek el a járművezetők.

Bár az élővilág csaknem minden képviselője megsínyli a klímaváltozást, a sündisznók anélkül is gyors ütemben pusztulnak: a BBC azt írja, Walesben, Angliában és Skóciában az 1950-es években 30 milliós populáció élt, ez a szám mára azonban egymillióra csökkent. Abban, hogy a sünikből egyre kevesebb van, a közlekedés is szerepet játszik, sok példányt ugyanis elütnek.

A britek ezért új közlekedési táblákat helyeznek ki az utakra, amelyek mindkét oldal számára hasznosak lehetnek: egyrészt a közlekedőket, például a motorosokat is védi, másrészt a sündisznók életét is segíthet megóvni.

A közlekedési minisztérium már felvette a kapcsolatot helyi állatvédő csoportokkal, akikkel közösen vitatják meg, hol lenne érdemes kihelyezni a táblákat, merre vannak azok a "hotspotok", ahol biztosan sok süni járkál.

Az új táblák nem különböznek sokban a vadveszélyre figyelmeztető jelzésektől, csupán annyiban térnek el tőlük, hogy egy sündisznó látható rajtuk. Az állat képét fekete színnel jelölték, a tábla szélei pedig pirosak.

A közlekedési minisztérium egy korábbi tájékoztatása szerint 2005 és 2017 között 100 ember halt meg, és több mint 14 ezren sérültek meg olyan balesetben, amelyben valamilyen vadon élő állat is érintett volt.