MENÜ
2022. október 6.
Brúnó, Renáta
Sírkövek bukkantak elő a Petőfi híd lábánál

Sírkövek bukkantak elő a Petőfi híd lábánál

index.hu

Néhány kövön jól kiolvasható az elhunytak neve, és a haláluk időpontja.

Rengeteg izgalmas dolog előkerül a Dunából a rekordalacsony vízállásnak köszönhetően: értékes történelmi aranylelet, német repeszgránát, elsüllyedt hajók, de mind közül a legbizarrabbak a Petőfi híd lábánál, a budai oldalon láthatóvá vált sírkövek.

A százéves kövek története viszonylag jól ismert, az 1960-as években kerülhettek oda eróziót csökkentő partvédő kőszórásként, amikor az állam felszámolta az akkor már évtizedek óta nem használt, 1912-ben bezárt Németvölgyi temetőt. Ennek a helyén ma a MOM és a Budapesti Kongresszusi központ terül el.

A sírkövek eredetét a Dunai Szigetek Blog elég részletesen feltárta még 2013-ban, bár akkor nem sikerült ilyen jól megfigyelni azokat.


Most néhány kövön jól kiolvasható az elhunytak neve, és a haláluk időpontja, amely többnyire az előző századforduló környékén következett be. Demski Nándorné például 1884-ben hunyt el, míg Elemy Károlyné - az Érsek utcai általános iskola egykori tanítója - 1907-ben.

Devics Andrásról, akinek a sírkőtöredékét beleépítették a partfalba, annyit tudott kideríteni olvasónk, hogy feleségével, Jugovits Katalinnal a Németvölgyi temető közelében, a Tabánban lakott, a szintén felszámolt Felsőhegy utca 73-as szám alatt.