MENÜ
2022. október 6.
Brúnó, Renáta
Sírhelyárak az országban

Sírhelyárak az országban

hvg.hu

A legdrágább sírhelyek egyértelműen Budapesten vannak, a legolcsóbb Győrben.

A sírhelyek a fővárosban a legdrágábbak: a listát a Farkasréti temető vezeti 600 ezer forintos díjjal, míg a legolcsóbb sírhelyet Győrben lehet 25 évre kiváltani, mindössze 11 ezer forintért. A sírhelyek árát a megyei önkormányzatok képviselő-testülete szabja meg, amelyek között országosan is nagyok a különbségek – írja a Napi.hu a CIG Pannónia gyűjtését elemezve.

A CIG Pannónia kutatása szerint a legdrágább sírhelyek egyértelműen Budapesten vannak, a Farkasréti temetőben 600 ezer forintnál is többe kerülhet, a Fiumei Úti Sírkertben a 300 ezer, az óbudai Temetőben a 240 ezer forintot is meghaladhatja egy sírhely megváltása 25 évre.

Szolnokon a legdrágább sírhely 150 ezer forint, ennél 7 ezer forinttal kevesebb a budapesti Új köztemető. A legolcsóbb sírhely Győrben van, 11 ezer forintba kerül, ezen kívül csak Kaposváron és Szombathelyen lehet 20 ezer forint alatt 25 évre megváltani.

Akik nem tudják vállalni a hagyományos koporsós temetés terheit, azoknak a csupán 10 évre megváltható urnafülke vásárlása nyújthat anyagi könnyebbséget, a földrajzi elhelyezkedés azonban itt is jelentősen befolyásolja az árat. A legdrágább urnafülkék szintén a fővárosban vannak, Farkasréten 251 ezer forintba is kerülhet, a másik három vizsgált budapesti temetőben és Szegeden 100 ezer forint fölött is lehet az áruk, Kecskeméten pedig egységesen 98 ezer forint. Békéscsabán, Egerben, Pécsett és Szolnokon 30-40 ezer forintba kerül, míg a legolcsóbb Debrecenben 3900 forint, Szombathelyen pedig 4100 forint.

A CIG Pannónia korábbi kutatásának eredménye alapján a válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy a búcsúztatáshoz szükséges anyagi feltételeket a közeli hozzátartozónak kell biztosítania, és közel 50 százalékuk szerint erről mindenkinek saját magának (is) kell gondoskodnia. Ez a vélekedés főként az 50-75 éves korosztály és a falusiak körében magas.