Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 29.
Mihály
Sikersztorik és ingyen telek a hazatérőknek

Sikersztorik és ingyen telek a hazatérőknek

hvg.hu

Ilyen az erdélyi „Gyere haza, fiatal!”: ingyentelket és -wifit ígérnek a visszatérőknek.

Külföldről hazatérő fiatalok példájával ösztönzi az elvándorolt sepsiszentgyörgyiek hazatérését az önkormányzat. A sikersztorik mellett még nagyobb vonzerőt jelenthet, hogy ingyen telket is adnak a visszatérőknek.

Erősen hajaz a teljes csődbe torkollt hazai program nevére a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által nemrég indított projekt, a „Gyere haza”. A sepsinet.ro honlapon a városból elszármazott, de külföldi pályafutásuk után hazatérő fiatalok történetei olvashatók, de talán még nagyobb vonzerőt jelent majd az, hogy az önkormányzat ingyentelket és ingyenwifit kínál a hazatérőknek, emellett kedvezményrendszert alakítanak ki a nagycsaládosok számára.

Tavaly év végén nyolc család kapott ingyentelket, egyenként 300 négyzetmétert, melyre négyféle terv közül választva egy típusházat lehet felhúzni. Az építkezés befejezésétől számított tíz év után lehetőség nyílik megvásárolni a telkeket.

A hazatérésre csábító történetekben szerepel Dubajból hazatért marketinges, aki saját tanácsadói vállalkozást indított Sepsiszentgyörgyön, vagy éppen Magyarországon hamburgerkészítést tanult építőmérnök, aki most street foodot árul az erdélyi városban.

A Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség igazgatója, Kelemen Tibor szerint míg néhány évvel ezelőtt még a munkanélküliség, ma már a munkaerőhiány okoz gondot Háromszéken is – írta a Maszol.

Korábban megírtuk: a Románia 2007-es uniós csatlakozása óta eltelt időszakban – különösen a munkavállalást korlátozó intézkedések feloldása, 2014 óta – a romániai munkaerő ötöde elhagyta az országot. A Világbank friss elemzése alapján már a lakosság 18,2 százaléka él külföldön, míg az ENSZ úgy kalkulál, hogy a lakosság 15 százalékkal csökkenhet 2050-ig, miközben a most 3,6 milliósra becsült diaszpóra mérete évről évre növekszik. Magyarországon a legpesszimistább becslések is nagyjából egymillióra teszik a külföldön élők számát, ez a lakosság bő tíz százaléka.