MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Segélykiáltás a csendben

Segélykiáltás a csendben

24.hu

„A Talibán szélsőségesen nőellenes politikát folytat, a lányokat nem engedik iskolába, helyette már gyerekként férjhez kényszerítik őket."

Kaotikus hírek érkeznek Afganisztánból, ahol az Egyesült Államok katonai kivonulásával párhuzamosan a tálibok vették át a hatalmat. A filmes világ az utóbbi napokban Sahraa Karimi rendező Facebook-posztjából értesülhetett arról, milyen fenyegetést jelent az iszlamista szervezet térfoglalása. Karimi szövege világszerte végigfutott a közösségi médián, már Nyáry Krisztián is feldolgozta.

Karimi, akinek 2019-es, Hava, Maryam, Ayesha című filmjét a velencei filmfesztiválon mutatták be, Teheránban nőtt fel menekültként, majd a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendezői és forgatókönyvírói képzését végezte el. Doktori fokozatot is szerzett. „2012-ben, 27 évesen tért vissza a hazájába, ahol dokumentumfilmeket és játékfilmeket egyaránt készített, filmfesztivált szervezett és alkotóházat hozott létre, majd – egy rajta kívül kizárólag férfiakból álló mezőnyben – elnyerte az állami filmügynökség elnöki posztját” – írja róla Nyáry a Facebookon.

Posztjában Karimi emlékeztet rá, hogy a Talibán szélsőségesen nőellenes politikát folytat, a lányokat nem engedik iskolába, helyette már gyerekként férjhez kényszerítik őket. A művészeket is ellenségnek tartják, megkínoztak és megöltek egy afgán komikust, végeztek egy költővel és egy kulturális területen dolgozó politikussal is.

Minden, amiért filmkészítőként dolgoztam a hazámban, összeomlik. Ha a tálibok átveszik a hatalmat, betiltják a művészeteket. Én és más filmesek is rajta lehetünk a halállistájukon. Megfosztják a nőket a jogaiktól, visszaterelve őket otthonaik árnyékába.

Karimi arról is ír, mikor a tálibok voltak hatalmon, a lányok nem mehettek iskolába. „Azóta több mint kilencmillió afgán lány kezdhetett el iskolába járni. Ez hatalmas eredmény.” Hozzáteszi, az utóbbi hetekben, már a tálib hatalomátvétel következményeként, több iskolát is leromboltak, és kétmillió lány szorult ki újra az oktatásból.

Nem értem ezt a világot. Nem értem a csöndet – írja Karimi, azt kérve, aki teheti, képviselje az afgán nők és művészek érdekeit.