MENÜ
2019. árpilis 19.
Emma
„Rozékedvelők, vigyázzatok!”

„Rozékedvelők, vigyázzatok!”

agroinform.hu • fotó: borhalo.com

Nagyon sok esetben a palackokon lévő címkék megtévesztőek vagy hamisak voltak.


Tavaly tavasszal komoly tiltakozási hullám söpört végig a dél-francia borvidéken a spanyol borok és borászok miatt. Mára bebizonyosodott, hogy a spanyolok bort hamisítanak.
„Rozékedvelők, vigyázzatok!” – írta a tekintélyes La Parisien című újság a Versenypolitikai, Fogyasztóvédelmi és Csalás-llenőrzési Főigazgatóság (DGCCRF) egy magas rangú tisztviselőjét idézve, aki szerint akár 7 millió liter bort is „franciásítottak” a spanyolok.

A kijelentést kétéves vizsgálatsorozat előzte meg, amit termelőknél, importőröknél és kereskedőknél folytattak le. Így megállapították, hogy nagyon sok esetben a palackokon lévő címkék megtévesztőek vagy hamisak voltak.
A leggyakoribb – a franciák által kétéves börtönnel fenyegetett – bűncselekmény a bor eredetének elhomályosítása volt. Így „Franciaországban készült” vagy „Franciaországban palackozott” címkével, illetve francia szimbólummal, például egy trikolorral látták el a palackot – írja a Syngenta blog.

Az idei év elején a francia csalásellenes szervezet azt is kiderítette, hogy 2013-tól 2016-ig akár 66,5 millió üveg spanyol bort értékesítettek Nagy Britanniában és Franciaországban Côtes du Rhône név alatt.

A francia borászok régóta nehezményezik, hogy a jóval olcsóbb spanyol bor nemcsak az árával igyekszik kiszorítani a hazai készítményeket, de olyan címkével is szállítják, mintha egy híres dél-francia régió terméke lenne.