Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Rossz idők járnak a pálinkafőzdékre

Rossz idők járnak a pálinkafőzdékre

24.hu

Az intézkedés 5-6 milliárd forintos költségvetési adóbevétel-kiesést eredményezett.

Ellehetetlenítette a kereskedelmi pálinkafőzdéket, hogy a gyümölcspárlatokra, valamint az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hét gyógynövény felhasználásával készült italokra is kiterjesztették a népegészségügyi termékadót, azaz a netát. A Világgazdaság keddi száma szerint ez az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka-albizottságának ülésén hangzott el, ahogy az is, hogy az intézkedés 5-6 milliárd forintos költségvetési adóbevétel-kiesést eredményezett.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) elnöke szerint a neta definíciójának ellentmond, hogy a pálinkára is kivetették azt, mert az utóbbi célja az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása. Mihályi szerint viszont a pálinka – megfelelő mértékben fogyasztva – jótékony hatású a szervezetre.

A PNT elnöke hozzátette, hogy a kereskedelmi főzdéket az is sújtja, hogy sok magánfőzde illegálisan hozza forgalomba a párlatait, az ellenőrzésre kijelölt jegyzők pedig nem látják el a feladatukat. A szeptemberi adatok 51 százalékos bevételcsökkenést mutatnak, Mihályi tíz eladó kereskedelmi főzdéről tud, sokan fontolgatják, hogy bezárnak, ezért a szakmai szervezetek kompenzációt kérnek a legális főzdék számára.