MENÜ
2022. január 24.
Timót
Rosberg jó formában

Rosberg jó formában

origo.hu

Toto Wolff szerint Nico Rosberg még soha sem volt ilyen jó formában, de Lewis Hamiltont sem kell félteni.

Zsinórban harmadik futamgyőzelmét aratta Nico Rosberg a vasárnapi Szingapúri Nagydíjon, amelyen Lewis Hamilton csupán a 3. helyet érte el. Ez volt Rosberg első olyan győzelme az idén, amikor Hamilton az 1. kör végén az 5. helynél előrébb volt, és nem valamilyen kézzelfogható ok miatt esett vissza. Rosberg pályafutása 200. F1-es futamán kirobbanó teljesítményt nyújtott.

„2013 óta ismerem Nicót, és azóta ez volt a legjobb Nico Rosberg, akit egy hétvége során láttam” – áradozott Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója. „Hajlamosak vagyunk hajtogatni, hogy milyen lenyűgöző Lewis tempója, de a hétvégén Nicótól láthattuk ugyanezt. Elképesztő, hogy milyen gyors volt” – méltatta a versenyzőjét, aki 8 pont előnnyel átvette a vezetést az összetettben.

„Az időmérőn 6 tizedmásodperccel gyorsabb volt a 2. helyezettnél, ilyet nem szoktunk látni Szingapúrban” – magyarázta. „Aztán a futamon is ugyanígy vezetett. Remekül rajtolt, és kontrollálta a tempót. Ehhez képest Lewisnak nem volt tiszta hétvégéje. Nem tudott elég kört futni, hogy megtalálja a helyes beállításokat, így talált rá a helyes irányra, és visszacsúszott.”

Hamilton műszaki hiba miatt vesztett időt a pénteki második szabadedzésen.
Azt mondta utána, hogy ez „nem a világ vége”, de szombaton délelőtt már látszott, hogy hiányoztak neki a körök, mert a féktávon nagyon bizonytalannak tűnt, és nem tudott összerakni egy rendes mért kört sem - igaz, ehhez akkor egy futóműhiba is hozzájárult. Végül az időmérőn is az első köre sikerült jobban a Q3-ban, ami arra utal, hogy nem tudott mindent kihozni az autójából.

Ez meglepetésre hozzásegítette Rosberget ahhoz, hogy visszaszerezze a vezetést a pontversenyben
úgy, hogy a nyári szünet óta minden alkalommal jobban szerepelt Hamiltonnál. Wolff azonban ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget.


„Mindig felmagasztaljuk az egyiket, és elmarasztaljuk a másikat” – mondta. „Három éve ez megy. Mióta ők ketten a világbajnoki címért küzdenek, a teljesítményük hullámzik. Néhány héttel ezelőtt még arról beszéltünk, hogy Lewis lendületben van, aztán a semmiből jön Nico, és szuper hétvégét teljesít.
Két hét múlva meglátjuk, hogy ez Malajziában is így marad-e.”

Wolff úgy véli, a spái futam „nem volt igazi lehetőség” Hamilton számára a motorbüntetés miatt, Monzában a gyenge rajt miatt maradt le a győzelmi esélyről, Szingapúrban pedig „lépéshátrányban volt. Ezt nem tudta ledolgozni.
Ha az ember Szingapúrban kevés kört tesz meg a szabadedzéseken, nem találja meg az irányt a beállítások terén. Ez ördögi kör.
Az önbizalom mindennél fontosabb Szingapúrban, és az ember nehéz helyzetbe kerül, ha a csapattársa áttörést ér el. Lewis az első, aki ezt elismeri.”