MENÜ
2021. november 28.
Stefánia
Robbant a Trump-bomba, a Hamász újra kifejezi haragját

Robbant a Trump-bomba, a Hamász újra kifejezi haragját

hvg.hu

Intifádát hirdetett a Hamász, már összecsapásokról érkeznek hírek.

A Hamász politikai vezetője Trump jeruzsálemi döntése miatt szólította fel péntektől a palesztinokat új intifáda indítására. A palesztinok tüntetésekbe kezdtek és általános sztrájkot is hirdettek. Az izraeli hadsereget készenlétbe helyezték, és több helyen a katonák már összecsaptak a palesztin tiltakozókkal.

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője csütörtökön hadüzenetnek nevezte, és péntektől újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett Donald Trump amerikai elnök döntése miatt, amely szerint az Egyesült Államok immár Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és azt tervezi, hogy oda költözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

„December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt" – mondta Haníje.

„Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben" – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek több további zászlóaljat, más egységeket pedig készenlétbe helyez. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő "készen álljon minden eshetőségre".

Már összecsapások is kitörtek az izraeli hadsereg egyes egységei és palesztin tiltakozók között a Gázai övezetben Hán-Júnisztól keletre, Ciszjordániában Hebronnál és Túl-Karmnál, valamint Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál a Háárec című újság honlapja szerint. 

A Hamász irányította Gázában már tegnap este nagy tüntetésen tiltakoztak a palesztinok Trump bejelentése ellen.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista szervezet gázai tüntetésének résztvevői egy nappal azután, hogy Donald Trump aláírta a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő dekrétumot.
Ma pedig általános sztrájkba léptek a palesztinok, rengeteg üzlet zárva maradt.