MENÜ
2019. július 18.
Frigyes
Rekordmagas adók terhelik a magyarok fizetését

Rekordmagas adók terhelik a magyarok fizetését

penzcentrum.hu • fotó: molbanyasz.hu

Magyarországon az egyéb szociális hozzájárulások mértéke átlagon felüli.

Az OECD nemrég megjelent jelentése a különböző országokban a munkabérekre kirótt adók mértékét gyűjti össze: a tanulmány összegzi, hogy mekkora személyi jövedelemadó, illetve szociális hozzájárulások terhelik a munkavállalók béreit. Ezen terhek mértéke átlagosan 25,5 százalékos a vizsgált országokban, ám a magyarországi érték ezt jelentősen meghaladja.

Nemrég megjelent az OECD legfrissebb, a fizetések adóztatásáról szóló jelentése, amely a különböző országok nettó átlagos adókulcsaira összpontosít. A jelentés összesíti, hogy az egyes országokban a bruttó bér mekkora részét teszik ki a személyi jövedelemadó, illetve a szociális hozzájárulások egy családi kedvezményekre nem jogosult alkalmazott esetében.

Az átlag 25,5 százalék: a vizsgált államokban a személyi jövedelemadó átlagos mértéke 15,7 százalék, míg a szociális hozzájárulások mértéke 9,8 százalékos. Ugyanakkor jelentős eltérések tapasztalhatóak az egyes országok tekintetében, illetve az adók mértékét a családi állapot is jelentékenyen befolyásolja.

A magyarországi személyi jövedelemadó mértéke a maga 15 százalékával közelíti az OECD-átlagot. Az egyéb szociális hozzájárulások mértéke azonban már az átlagon felüliek: ezek aránya Magyarországon 18,5 százalékos. Összesen tehát 33,5 százaléknál járunk, ami jelentősen túlszárnyalja az átlagot.

Persze nem Magyarország az egyetlen, amely az átlag felett adóztatja meg a jövedelmeket. Többek között az átlag feletti mértékben kell adózniuk a németországi (39,9%), az olaszországi (31,2%), a franciaországi (29,2%), a törökországi (27,9%) és az amerikai (26,1%) munkavállalóknak is.

Adóbevallás

És ha már személyi jövedelemadó: vészesen közeleg a május 22-i dátum, amely napig be kell nyújtanunk az szja-bevallásunkat az adóhivatal felé. Az idei évben fontos változásokat történtek ezen a téren, hiszen egyrészt megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, másrészről azonban a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül is elkészített egy adóbevallás-tervezetet.

A tervezetek már két hónapja, március óta elérhetőek az ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapokról az eSZJA oldalon. Ha május 22-ig nem élünk kifogással a tervezetet illetően, illetve nem egészítjük ki, nem javítjuk és önadózóként sem nyújtunk be 17SZJA bevallás, akkor a NAV által készített tervezet adóbevallássá válik. Szintén május 22-ig van lehetőségünk felajánlani az adónk 1+1 százalékát az eSZJA felületen.

Az OECD nemrég kiadta legfrissebb jelentését a fizetések adóztatásáról, amely a különböző országok nettó átlagos adókulcsaira összpontosít. A jelentésből többek között az is kiderül, hogy a bruttó bér mekkora részét teszi ki a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulások egy családi kedvezményekre nem jogosult alkalmazott tekintetében. A magyar adóterhek továbbra is az átlag felett találhatóak.