MENÜ
2019. március 20.
Klaudia
Predea Kft.: A villamos ipar specialistája

Predea Kft.: A villamos ipar specialistája

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

A kora nyári kánikula és viharos időjárás miatt nagyon aktuális a villámvédelem.

Az élet-és vagyonvédelem kivétel nélkül mindenkit érint. A Predea Kft. 2010-ben alakult, mözsi székhellyel működő vállalkozás, mely villamos ipari kivitelezéseket, elektromos kapcsolószekrények gyártását, PV (napelemes) rendszerek kivitelezését végzi. Ezenkívül profiljába tartozik a szaktanácsadás, műszaki felügyelet, mérnöktevékenység, valamint jegyzőkönyvezett felülvizsgálatok elvégzése. Alapító-ügyvezetője Ágh Zoltán, aki villanyszerelő, villamosbiztonsági felülvizsgáló képesítéssel rendelkezik, cégvezetőként minden megbízóval személyesen veszi fel a kapcsolatot.

– A kora nyári kánikula és viharos időjárás miatt nagyon aktuális a villámvédelem. Ez ugyan kicsi területe az Önök munkájának, de annál fontosabb.
– Igen, kevesen tudják, hogy ez bonyolult folyamat, tervezést, kockázatértékelést, túlfeszültség-védelmi, illetve belső villámvédelmet tartalmaz, és a kivitelezés során nagyon komoly szabványnak kell megfelelni. Az építési engedélyezés terv készítése során el kell készülni a villámvédelmi tervezésnek, ami szoros összefüggésben áll az épület tűzterhelésével. Meghatározhatja, például az épületek burkolóanyagának kiválasztását, vagy a hőszigetelő anyagok megválasztását, felhelyezését. Jellemzően az új építések esetén elkészülnek ezek a tervek, de a felújításoknál nem veszik figyelembe ezt a szempontot, pedig nem csak ipari létesítményeknél, hanem társasházak, családi házak esetén is alkalmazni kellene.
– Nem ismerik az emberek, vagy túl drága?
– A norma szerinti villámvédelem (OTSZ) 2011 óta hatályos, egyre inkább megismeri a közvélemény. Ami az árakat illeti, egy érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat nettó 25 ezer forinttól, új létesítéskor mindent összevetve nettó ötvenezer forinttól, de ha végiggondoljuk, hogy egy nagy értékű készülék meghibásodása mibe kerül, netán áramütés következhet be, vagy tűz keletkezhet az ingatlanban, akkor hosszabb távon biztosan megéri.
– A magánszemélyeknek melegen ajánlott, vállalkozások részére viszont kötelező a szabványossági vizsgálat. Tudják ezt az érintettek?
– Nagyon sok vállalkozás nincs tisztában ezzel a kötelezettséggel, pedig 2018 január 1-jétől hatályba lépett a 40/2017. (XII.4.) NGM rendelet. Eszerint az időszakos érintésvédelmi felülvizsgálatot minden cégnek el kell végeztetnie. Hangsúlyozni kell, hogy a biztonságos működtetés mindenkinek érdeke, az élet- és vagyonvédelem miatt is érdemes betartani a jogszabályt. Ugyanígy kell gondolkodni a kisgépek érintésvédelmi felülvizsgálatáról, előfordul, hogy utolsó pillanatban jut eszébe egy-egy vállalkozónak, hogy idén még nem történt meg a kötelező felülvizsgálat. És akkor még nem beszéltem a gáz EPH jegyzőkönyvekről, ezeket új építés, vagy új kazán felszerelés, átalakítás esetén kell elkészíttetni.
– Sokan keresik meg Önt az utolsó pillanatban?
– Igen, ez sajnos jellemző. Átlagosan két heti terminusban tudjuk a munkát vállalni, de pótdíj ellenében 48 órán belül is lehetséges a jegyzőkönyv elkészítése.
– Ami ugye, egy terjedelmes dokumentum egyedi adatokkal, helyszíni mérésekkel?
– Igen, mindig igyekszünk alapos anyagot készíteni, munkánkért garanciát vállalunk. Kiváló szakmai tudással vállaljuk a megbízást, a fenti tevékenységeken túl ipari nagyfogyasztók számára kivitelezéseket, erőátviteli és irányítástechnikai szereléseket végzünk el, épületvillamossági hálózatok, medikai villamos hálózatok kiépítését vállaljuk. Nyolc munkatársammal és közel 40 fő megbízható alvállalkozóval dolgozunk együtt. Számos referenciával rendelkezünk, zömmel Budapesten és Fejér megyében kapunk megbízásokat. De örülök, ha helyben is dolgozhatunk, várom érdeklődésüket, megkeresésüket!