MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Prága: korrupció, EU-s pénzek lenyúlása, tömegek a látszatdemokrácia ellen

Prága: korrupció, EU-s pénzek lenyúlása, tömegek a látszatdemokrácia ellen

444.hu

A rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetést tartották Prágában.

A 30 évvel ezelőtti bársonyos forradalom óta nem gyűlt össze tüntetésen akkora tömeg Csehországban, mint most vasárnap Prágában, hogy Andrej Babis miniszterelnök lemondását követeljék. Babist azzal vádolják, hogy visszaélt a uniós támogatásokkal, és összeférhetetlenség van politikai, valamint vállalkozói szerepvállalása között .

A szervezők szerint a vasárnapi felvonuláson 250 ezer ember vehetett részt, viszont a rendőrség inkább nem bocsátkozott becslésekbe. A transzparenseken a leggyakrabban feltűnő jelszavak a Mondj le!, Elegünk van! és a Nem adjuk fel a demokráciát! voltak.

A tiltakozások a Gólyafészek-ügy miatt robbantak ki, a gyanú szerint uniós támogatások vándoroltak a miniszterelnök környezetéhez. Fotó: Eduard Erben/Sputnik
Nem ez volt az első nagy tüntetés, Csehországban hetek óta tízezrek tüntetnek országszerte, és követelik a korrupciós botrányokba keveredett Babiš lemondását.



A megmozdulásokat egy egyetemistákból verbuválódott civil mozgalom szervezi. Az egyik szervező, Benjamin Roll, akkor a 444-nek azt mondta: „Nem akarunk orbáni típusú nacionalizmust és látszatdemokráciát Csehországban. Látjuk, hová vezet, ha a politikai vezetők kezében túlzott médiahatalom összpontosul, és ha a kormány szánt szándékkal üldözi a civileket.”


A parlamenti ellenzék a héten a kormány elleni bizalmatlansági indítványt terjesztett be, csakhogy a 200 tagú parlamenti alsóházban ehhez 101 szavazatra lenne szükség, amivel az ellenzék nem rendelkezik.

Az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciójának ugyan együttesen csak 93 szavazata van (78 és 15), de mivel a kormányt kívülről továbbra is támogatja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM-15 mandátum), a kormányoldal összesen 108 képviselőben bízhat, így az ellenzék kezdeményezése eleve valószínűleg kudarcra van ítélve.