MENÜ
2021. február 25.
Géza
Poloskainvázió van az országban

Poloskainvázió van az országban

444.hu • fozó: keptar.oszk.hu

Egyszerre több faj lepte el a magyarok kertjeit, legnagyobb számban a zöld vándorpoloska.

Nyolc éve nem volt ilyen rossz a poloskahelyzet. A bogyókon, paradicsomokon csúnya szívásnyomokat, foltokat hagynak a kártevők, mondja Tamási Sándor növényvédelmi mérnök, aki szerint legfeljebb hálóval, vagy motoros lombszívóval (!) lehet védekezni a csapás ellen.

Az utóbbi egy-két évtizedben több idegenhonos, és egész nagyméretű poloska is megjelent Magyarországon – mondta Szövényi Gergely, az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa az Inforádiónak. Szövényi szerint a zöld vándorpoloskáról is bebizonyosodott, hogy a növényi vírusok átvitelében is szerepet játszhatnak. Ezt a fajt csak 2000-ban észlelték először az országban, 4-5 éve viszont egészen feltűnő lett a jelenléte. Valószínűleg a klímaváltozás miatt indultak meg a trópusokról észak felé.
Egy gyakorlati tanács:
„Ha a lakásban lévő poloskát nagyon óvatosan megfogjuk, vagy egy pohárba, gyógyszeres fiolába betessékeljük egy papírlap segítségével, akkor talán nem ereszti ránk a bűzmirigyének a váladékát, utána pedig kiereszthetjük az ablakon” – tanácsolta Szövényi Gergely, de hozzátette, előfordulhat, hogy visszatalál a poloska a lakásba.