MENÜ
2021. február 25.
Géza
Poloskainvázió az országban

Poloskainvázió az országban

hirado.hu, Illusztráció MTI Fotó: Kovács Attila

Sok a poloska, az amerikai lepkekabóca pedig szinte valamennyi növénykultúrában tömegesen fordul elő.

A kertekben és szántóföldeken pedig a különböző bagolylepke fajok tömeges rajzása figyelhető meg, mivel az idei év igen kedvező feltételeket teremtett a különböző károsítók megjelenésére - mondta Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára a hétfői Magyar Hírlapnak.

A szakember a lapnak elmondta: ugrásszerűen emelkedik a fény- és feromoncsapdákkal befogott gyapottok bagolylepkék száma, és ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat. Hozzátette: a jelenlegi tömeges rajzásból a hernyók kelése ezekben a napokban történik, tehát a veszélyeztetett növénykultúrákat rendszeresen ellenőrizni kell, és az első hernyók megjelenésétől kezdődően folyamatosan védekezni kell.

A növényorvosi kamara főtitkára szólt arról is, hogy az amerikai lepkekabóca szinte minden növénykultúrában tömegesen fordul elő, és mivel ez is egyre nagyobb károkat okoz, folyamatosan védekezni kell ellene. Elmondta azt is, hogy a zsendülő terméseken egyre nagyobb számban jelennek meg különböző poloskafajok, amelyek kellemetlen szaguk mellett szívogatásukkal nagymértékben rontják az áru élvezeti és gazdasági értékét.