MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Példaértékű lehet a világ számára

Példaértékű lehet a világ számára

alternativenergia.hu

A napelemek vízfelületeken való alkalmazása már nem új dolog, de amit egy Albán víztározónál terveznek az igen.

Albánia is elkötelezett a megújuló energiaforrások minél intenzívebb használata mellett, ezért olyan projektet tervez a közeljövőben megvalósítani, ami példaértékű lehet az egész világ számára.

A FORRADALMI ELKÉPZELÉS

Albánia a közelmúltban megállapodást kötött az Ocean Sun nevet viselő norvég, megújuló energia területén tevékenykedő vállalattal a Banja víztározó vízfelszínén történő naperőmű megépítésére. A tervezett naperőmű 4 db egyenként 500 kW-os panelcsoportból épül fel, így összteljesítménye 2 MW lesz. Az építmény egyik különlegessége, hogy egy ugyancsak norvég cég (Statkraft) által épített vízerőmű gátja mögött építik fel, ezzel pedig maximálisan kihasználásra kerül a terület megújulóenergia-potenciálja. A vízerőmű 2017-ben kezdte meg működését 73 MW-os kapacitással. A vízenergia területén is folytatódik a fejlesztés, mert egy újabb gátrendszerrel a vízerőműteljesítményt további 183 MW-tal növekszik majd. A jelenlegi duzzasztógát magassága 80 m, a mögötte felhalmozódott vízfelület nagysága pedig 14 km2, ami gyakorlatilag korlátlan teret enged a további napelemes fejlesztéseknek.

A kialakításra kerülő vízi napelempark tulajdonképpen kísérleti jelleggel épül. Amennyiben a mért eredmények megfelelőek, akkor elképzelhető, hogy a technológiát más országokban is alkalmazzák majd. Az viszont már az előzetes vizsgálatok során is bebizonyosodott, hogy a vízre fektetett napelemekre kedvezően hat a nedves közeg, a vízhűtésnek köszönhetően ugyanis nagyjából 15 %-kal hatékonyabban tudnak működni a panelek, mint a háztetőre szerelt társaik. További nagy előnye az úszó napelemes rendszereknek, hogy a vízfelületen bárhová elszállíthatók, illetve a sík felszín miatt szinte nincsenek fizikai akadályok a méretezésben. Az albánok pedig igen büszkék lehetnek teljesítményükre, ami nem csak saját fejlődésük szempontjából, hanem világszinten is kirívó. A Földön eddig összesen csak 4 országnak sikerült az energiatermelésben a megújulók részarányát 98 %-ra emelni. Ezzel pedig kiszorította az energiamixben a fosszilis energiahordozókat.

MIRE KÉSZÜLNEK MÉG AZ ALBÁNOK?

Albánia energiapolitikai berendezkedését is teljesen meg kívánja változtatni. Az ország 2025-ig liberalizálni kívánja a villamosenergia-piacát, ezzel pedig versenyre buzdítani a szolgáltatókat és beruházókat. A szóban forgó vízerőmű is ilyen módon jött létre. A gát építésének költségeit teljes egészében a Statkraft fedezte, viszonzásképpen az Albán állam a működtetési jogokat is átruházta a vállaltnak. A privatizációs folyamatokra alapozva Albánia 2030-ig nagyjából 3,5 milliárd dollárnyi beruházással számol.

Az országban számos vízerőmű működik, köztük a legnagyobbak a Drin folyón emelt duzzasztógátak. A jövőben viszont a vízenergia területén Albánia inkább a kisebb kapacitású gátak kialakítását szorgalmazza, melyek inkább lokális igényeket elégítenek ki, illetve ezek megépítése és üzemeltetése is sokkal kevésbé terheli majd a környezetet. Emellett természetesen a napenergia kapacitásait is növelni szeretné az Albán állam. Jelenleg 11 kisebb napelempark kialakítása van tervben, melyeknek összteljesítménye nagyjából 2 MW-ra tehető. A megújuló energiába történő befektetésekkel az ország hamarosan energiaimportőrré is válhat kiszolgálva ezzel a szomszédos államok energiaigényét.