MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

Paul Lendvai: Sötét kilátások Kelet-Európában

hvg.hu

Oroszországról azt írja, hogy az potenciálisan nagyobb veszélyt jelent Európa számára most, mint egykor.

Bár már jó 30 év telt el a rendszerváltás óta, Paul Lendvai nem túl sok biztatót tapasztal az Oderától, illetve a Lajtától keletre, sem a politikai stabilitás, sem a gazdasági felzárkózás kapcsán. A magyar származású szakértő, aki immár az osztrák külpolitikai újságírás doyenje, a Der Standard megjelent szokásos heti elemzésében sorra veszi az érintett országokat.

Oroszországról azt írja, hogy az potenciálisan nagyobb veszélyt jelent Európa számára most, mint egykor Sztálin alatt, mert uralmának két évtizede alatt Putyin, az „erős ember” teljesen átláthatatlan döntési szerkezetet alakított ki. A háborúk és katonai beavatkozások – Grúzia, 2008, Krím, 2014 és Kelet-Ukrajna, 2018 – annak a stratégiának a stációit jelentik, aminek a célja, hogy a nacionalista terjeszkedéssel elterelje a figyelmet a súlyos gazdasági helyzetről és megossza a Nyugatot, ideértve a Szputnyik V-t. Nem véletlenül mondta a szlovák külügyminiszter, hogy az orosz vakcina a hibrid hadviselés eszköze.

A szomszédos Belarusz, amely az egykori Szovjetunió csődtömegéből jött létre, ugyanaz tökben, mint Oroszország. Mondhatni: leplezetlen „testvérdiktatúra”, a gátlástalan Lukasenko vezérletével. /Bővebben olvashatnak HVG.hun /