MENÜ
2020. június 3.
Klotild
Parlagfűcsapda a késői vetés miatt

Parlagfűcsapda a késői vetés miatt

hvg.hu

Ha időben permeteznek, pusztul a kultúrnövény is.

Az időjárás miatt bizonyos kultúrnövényeket későn tudtak elvetni, így amikor már a parlagfű miatt gyomirtózni kellett volna, az elvetett növények nem voltak olyan fejlettségi szinten, hogy permetezni lehetett volna őket. Vagy a parlagfűvel együtt kiirtják a kultúrát, vagy jön a bírság.

Többen arról panaszkodtak a gazdák közül, hogy különösen az idei kiszámíthatatlan időjárás miatt voltak olyan növényi kultúrák, amelyeket csak később lehetett elvetni, majd amikor a parlagfű már növekedésnek indult, a növények még nem voltak abban a stádiumban, hogy permetezni lehetett volna azokat. Így választhattak, vagy kiirtják az elvetett növényi kultúrát a parlagfűvel együtt, vagy jön a növényvédelmi bírság. Ráadásul, volt olyan gazda, aki azonnal gyomirtózott, ahogy a kultúra fejlettsége engedte azt, de addigra már elindították az eljárást a védekezés elmulasztása miatt. Azt már tapasztalatból mondják többen, hogy ilyenkor már hiába nyújtják be a permetezési naplót, bírságot mindenképpen kiszabnak, legfeljebb nem a maximumot. Mivel azonban a táblánkénti szennyezés megjelenése után a legalacsonyabb kiszabható bírság is 150 ezer forint, egy rosszul sikerült évben el is viheti a hasznot.

A múlt hónap elején kezdték meg a hatóságok a parlagfüves területek feltérképezését, Csongrád megyében például egy hónap alatt 71 620 hektárt ellenőriztek, helikoptereket is bevetve. A légi felderítés után gépkocsival is felkeresték a szennyezett területeket, ekkor Csongrád megyében azt látták, hogy a levegőből bejegyzett 117 parlagfüves terület helyett csupán 28 jegyzőkönyvet kellett elkészíteni a helyszínen. Főként a gabonafélék betakarítása után műveletlenül hagyott területeken szaporodott fel az allergén gyomnövény, de a kukoricatáblákban is gyökeret eresztett a makacs növény. A parlagfű virágzása még egy-két hétig tart.