MENÜ
2018. december 15.
Valér
Pályázati lehetőség épületenergetikai fejlesztésre  kis- és középvállalkozások számára

Pályázati lehetőség épületenergetikai fejlesztésre kis- és középvállalkozások számára

Az Európai Uniós forrás felhasználásával az épületek energiahatékonyságát szeretnék javítani.

Pályázati lehetőség az energiafelhasználás csökkentésére a környezettudatosság jegyében. Megjelent a Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása című felhívás (GINOP-4.1.2-18), melyben a kis- és közép vállalkozások pályázhatnak energiakorszerűsítési támogatásra.

Az Európai Uniós forrás felhasználásával az épületek energiahatékonyságát szeretnék javítani, ami pályázóként jelentős, 1,5 millió forint és 100 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást jelent. Nagy segítség lehet a fejlesztésben gondolkodó vállalkozások számára, hogy a megítélt támogatási összegből 50 százalék, legfeljebb 50 millió forint előleg kérhető, vagyis nem kell a teljes projekt összegét előre megfinanszírozni. A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek együttműködés keretében vállalják, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a primer energia felhasználás csökkentéséhez, és a megújuló energiaforrás növeléséhez, ezáltal csökkenhet az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása. A kapott vissza nem térítendő támogatáson felül a gazdálkodók önerőből finanszírozzák a projektet, és vállalják, hogy a fenntartási időszak végéig működtetik.
Hogy mit jelent mindez a kis- és középvállalkozások számára? Az energiahatékonyság elérhető az épületek hőtechnikai adottságának javításával (szigetelés, nyílászáró-csere), nem termelési célú fűtési, hűtési, és használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésével – megújuló energiaforrás alkalmazásával, illetve a világítási rendszereket hasonlóképpen korszerűsíthetik a megújuló energiaforrásra alapozva. Érdemes tehát a fenti pályázatot átböngészni, hiszen Magyarországon a statisztikai adatok alapján az energiaigényesség – számítási alaptól függően – másfélszer-háromszor nagyobb, mint az Európai Unió fejlett államaiban.