MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Pallasz Athéné templomát újjáépítik

Pallasz Athéné templomát újjáépítik

index.hu

Újjáépítik az Akropolisz Parthenonjának egy részét.

A görög régészeti tanács úgy döntött, hogy újjáépítik az athéni Akropolisz Parthenonjának egy részét, felhasználva azokat a márvány- és kődarabokat, amelyek a műemlék körül hevernek, írja az MTI a görög Greek Reporter cikkére hivatkozva.

A régészeti tanács úgy döntött, hogy a dór stílusú templom celláját építik újjá. A cella hátsó falánál állt Pheidiasz 12 méter magas Pallasz Athéné szobra, amelyet Kr. e. 439-ben vagy 438-ban avattak fel. A krizelefantin technikával készült szobor alapvetően fából készült, de látható testrészeit elefántcsontból, ruhája aranylemezekből alkották meg. Athéné egyik kezében a győzelem istennőjének szobrát tartotta, a másikkal egy pajzsra támaszkodott, amelyen a görögök és amazonok harcát jelenítették meg. Fején szfinxszel és kétoldalt szárnyas lovakkal díszített sisakot viselt.

Athéné szobra egészen az ötödik századig a cellában volt, ekkor átszállították Konstantinápolyba, és utána eltűnt.

Ez lesz az első alkalom, hogy Pallasz Athéné templomának egy teljesen elpusztult részét újjáépítik, bár az Akropoliszon az elmúlt évtizedben nagyon jelentős rekonstrukciós és restaurálási munkálatokat végeztek. Az épületrész újjáépítése évekig fog tartani, fel fogják hozzá használni azt a 360 darab márvány- és kő darabot, amely összetörve hever a Parthenon körül.