MENÜ
2018. június 19.
Gyárfás
Ósdi írógépnek adta el, valójában Enigma kódfejtógép volt

Ósdi írógépnek adta el, valójában Enigma kódfejtógép volt

hvg.hu

Harmincezer forintért vett egy ósdi kütyüt a bukaresti bolhapiacon, aztán 13,7 milliót kapott érte.

Igazi kincsre lelt egy gyűjtő az egyik bukaresti bolhapiacon. Az eladó aligha sejtette, hogy pontosan mit árul. A tárgy elsőre egy ósdi írógépnek tűnik.

Egy szerencsés szakértő 100 euróért vásárolt egy bolhapiacon egy régi "írógépet", legalábbis eladója ezt hitte róla. A gyűjtő egyből, helyben bevitte eladásra; az árverésen a kikiáltási ár már 9000 euró volt, de a nyertes licitáló végül 45 000 eurót (kb. 13,7 millió forint) fizetett a berendezésért.

Az Artmark bukaresti aukciósház jelentésére hivatkozó SG.hu azt írja: a készülék valójában egy háromtárcsás Enigma kódfejtőgép volt, amit a németek használták a második világháborúban üzenetek kódolására és dekódolására.


A készüléket a piacon megvásárló gyűjtő egy kriptográfiai professzor volt, aki pontosan tudta, hogy mit vesz meg. A berlini Heimsoeth & Rinke által 1941-ben gyártott Typ 1 típusú Enigma készülék az aukciósház közleménye szerint hiba nélkül működik. A történészek feltételezései szerint Romániában még nagyon sok, eddig meg nem talált (vagy legalábbis nem azonosított) Enigma lehet.