ERÖV csík
MENÜ
2017. november 23.
Kelemen, Klementina
Ósdi írógépnek adta el, valójában Enigma kódfejtógép volt

Ósdi írógépnek adta el, valójában Enigma kódfejtógép volt

hvg.hu

Harmincezer forintért vett egy ósdi kütyüt a bukaresti bolhapiacon, aztán 13,7 milliót kapott érte.

Igazi kincsre lelt egy gyűjtő az egyik bukaresti bolhapiacon. Az eladó aligha sejtette, hogy pontosan mit árul. A tárgy elsőre egy ósdi írógépnek tűnik.

Egy szerencsés szakértő 100 euróért vásárolt egy bolhapiacon egy régi "írógépet", legalábbis eladója ezt hitte róla. A gyűjtő egyből, helyben bevitte eladásra; az árverésen a kikiáltási ár már 9000 euró volt, de a nyertes licitáló végül 45 000 eurót (kb. 13,7 millió forint) fizetett a berendezésért.

Az Artmark bukaresti aukciósház jelentésére hivatkozó SG.hu azt írja: a készülék valójában egy háromtárcsás Enigma kódfejtőgép volt, amit a németek használták a második világháborúban üzenetek kódolására és dekódolására.


A készüléket a piacon megvásárló gyűjtő egy kriptográfiai professzor volt, aki pontosan tudta, hogy mit vesz meg. A berlini Heimsoeth & Rinke által 1941-ben gyártott Typ 1 típusú Enigma készülék az aukciósház közleménye szerint hiba nélkül működik. A történészek feltételezései szerint Romániában még nagyon sok, eddig meg nem talált (vagy legalábbis nem azonosított) Enigma lehet.