Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Óriási méretű, új forintérme kerül forgalomba

Óriási méretű, új forintérme kerül forgalomba

penzcentrum.hu

Folytatódik az MNB emlékérme kibocsátási programja, a következő különleges érmét július 2-án adják ki.

Egészen nagy méretű, 52,5 mm átmérőjű emlékérme kerül forgalomba július 2-án a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulójának alkalmából. Az érmék 20 000, illetve 3 000 forintos névértéken lehet beszerezni, a drágább darab anyaga ezüst, mint az olcsóbbé színesfémötvözet lesz.

Folytatódik az MNB emlékérme kibocsátási programja. A következő különleges érmét július 2-án adják ki, aminek apropója a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója. Ahogy azt már megszokhattuk az érmék két különböző névértéken kerülnek forgalomba, az egyik 20 000 forinton a másik 3 000 forinton kerül bevezetésre.

Mindkét érme különleges lesz viszont abból a szempontból, hogy átmérőjük nagy, 52,5 mm-es lesz, szélük recézett. A 20 000 forintos érméből egyébként meglepően sokat, 7 000 darabot vernek Proof, azaz tükörfényes minőségben. Anyaga és finomsága 925 ezrelékes ezüst lesz.

A 3 000 forintos érme anyaga színesfémötvözet lesz, rézből és nikkelből készül. Ebből egyébként kevesebb darab lesz forgalomba hozható, 5 000 darab kerülhet a vásárlókhoz, BU, azaz selyemfényes minőségben.

Az érméket Kereszthury Gábor tervezte, elülső oldalukon Kölcsey Ferenc látható, illetve idézet olvasható a Himnusz első strófájából. Ezen felül szerepel még a "MAGYARORSZÁG, 2019" felirat is az érme oldalán, illetve a névérték, ami vagy 20 000 vagy 3 000 forint, példánytól függően.


Az érmék másik oldalán Erkel Ferenc képe látható, illetve a vers első versszakának részletéből kotta olvasható. Ezen felül az érme felületén szerepel még "A HIMNUSZ MEGZENÉSÍTÉSE, 1844" felirat.

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB által kibocsájtott emlékérmék későbbi értékét illetően a legfontosabb szempont, hogy mekkora példányszámban adják ki. Minél kisebb a példányszám, annál többet fog érni az érménk. Az 5 000 darabos kibocsájtás ma az átlag, viszont ami 3 000 vagy az alatti példányszámban jelenik meg, már kispéldányszámban kibocsájtott érmének minősül
- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Kovács Péter, érmekereskedő. A szakember azt is hozzátette, hogy a névértéken kiadott érméken gyakorlatilag nem lehet bukni, hiszen ha azokra 20 000 forint van írva, akkor 10 év múlva is annyit fognak érni. Kérdés persze, hogy tíz év múlva mennyit ér 20 000 forint. A szakértő szerint a portfóliónk egy részét érdemes lehet névértékes emlékérmébe tartani, hiszen kellően likvid megtakarításnak minősül, könnyen darabolható és gyakorlatilag kockázatmentes.

A szakértőnek rossz híre van viszont azoknak, akik a nemesfém tartalommal operálnának, elmondása szerint ugyanis a mostani magyar emlékpénzek annyira magas névértéken kerülnek kibocsájtásra, hogy az ezüstár gyakorlatilag 40 százaléka a névértéknek, az arányé pedig 60-70 százaléka. Ezek alapján nagy nemesfémár robbanásnak kellene történnie ahhoz, hogy ezekkel spekulálni lehessen. Erre rövid-közép távon nem látok nagy esélyt.

Az emberek egyébként szeretik a különleges mintás érméket, és ha azok nagyobbak is ráadásul, mint a megszokott méretűek, akkor hamar elkapkodják őket. Ilyen nagyobb érme lesz egyébként a himnuszos is. Így egy most 20 000 forintos névértéken bevezetett érme, már akár fél évben belül is pár ezer forinttal többet érhet. A potenciális értéknövekedéshez azonban be kell tartani egy nagyon fontos dolgot, nevezetesen, hogy a tükörfényes (proof) érmét semmi esetre sem szabad kivenni a tároló kapszulájából.

Sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki - figyelmeztetett anno a szakértő, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1 folyamatosan elkezdünk megvásárolni. Persze ezektől a daraboktól nem kell óriási csodát várni, hiszen az MNB emlékérmék többnyire elég nagy példányszámban kerülnek ki a pénzverdéből. Bődületes értékek ezért nem valószínű, hogy valaha is lesz, de azért pénzt is lehet rajtuk fogni, ha ügyes az ember. A többieknek pedig marad a gyűjtés öröme.