MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Óriási hatásfokú napelemek

Óriási hatásfokú napelemek

nrgreport.com • fotó: napelemrendszer.info

A napelemek hatásfoka az átlagos 22 százalékról akár 80 százalékra is felvihető.

Az amerikai Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert arra, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük. Gyakorlatilag elkapják azt a hatalmas hőmennyiséget, amely egyébként csak a légkörbe kerülne.

Mindenki ismeri az infravörös hőkamerát: az általa rögzített képen a forró testek úgy néznek ki, mintha ragyognának. A forró felületeknek ez a sugárzása nagyon széles spektrumú, ám amikor a fényből állítunk elő elektromos áramot, az átalakítás csak akkor hatékony, ha csak egy keskenyebb sávban történik.

A Rice tudósai Gururaj Naik és Junichiro Kono vezetésével erre a sávszűkítésre találtak ki egy módszert. A megfelelő irányba elrendezett nanocsövek elnyelik a hulladékhőt, és keskenysávú fotonokká alakítják, vagyis a hőből nem közvetlenül keletkezik elektromos áram, hanem egy közbeiktatott lépéssel.

AZ ELŐZETES BECSLÉSEK SZERINT A NAPELEMEK HATÁSFOKA A MOST ÁTLAGOSNAK MONDHATÓ 22 SZÁZALÉKRÓL AKÁR 80 SZÁZALÉKRA IS FELVIHETŐ.

Innnetől már csak az a kérdés, hogy miként oldható meg a nanocsövek nagyüzemi gyártása, hogy a világ könnyen át tudjon állni a megújuló energiára. A paranoiásak pedig amiatt kezdhetnek el aggódni, hogy a rengeteg pénzzel kitömött hadseregek és hatóságok az eddig csak filmekben látott apró kémeszközöket is meg tudják majd hajtani napenergiával, és sokkal könnyebb lesz lehallgatni az emberek tömegeit.