MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Óriási a tanárhiány

Óriási a tanárhiány

telex.hu • fotó: eduline.hu

Több mint háromezer tanárt és tanítót keresnek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésig

Még véget sem ért a 2021/2022-es tanév, már több ezer iskolai és óvodai álláshirdetést lehet találni a Közigállás.gov.hu-n, írja az Eduline.

A lap több mint 2100 álláshirdetést talált a közszféra állásportálján, a „tanár” keresőszóra a 2021/2022-es tanév utolsó előtti napján. Tanítóból országszerte majdnem ezer – egészen pontosan 967 – betöltetlen állást hirdetnek az oldalon. Az „óvodapedagógus” szóra rákeresve 853 hirdetést találtak, a „gyógypedagógusra” pedig 420-at.

A hirdetések egy részében természettudományos tárgyak oktatásához keresnek tanárt az iskolák, például biológia és kémia szakosokat, de informatika- és matematikatanárt is sok helyre vennének fel.

Olyan iskolák is vannak, ahol már most intézményvezetőt vagy vezetőhelyettest keresnek.

A hirdetések magas száma egyébként nem szokatlan ebben az időszakban, az intézmények hagyományosan az iskolai év végén hirdetik meg azokat a pozíciókat, amik a szeptemberi tanévkezdésig várhatóan megüresednek (például nyugdíjba vonulás, felmondás vagy szülési szabadság miatt).

Az iskolák helyzetét nehezíti, hogy a szakma öregszik, sokan vonulnak nyugdíjban, miközben rengeteg tanár mond fel a túlterheltség és az alacsony fizetés miatt. A fiatalok számára sem annyira vonzó a szakma, idén összesen 11978-an jelentkeztek pedagógusképzésre, ami 2021-hez képest mintegy ezerrel kevesebb felvételizőt jelent. A pedagógusképzésbe jelentkezők száma az elmúlt három évben esett vissza jelentősen, 2019-ben még 17400-an jelöltek meg valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakot. Az egyetemre felvettek közel fele jut el a diplomáig, közülük sem mindenki pedagógusként helyezkedik el, és azok közül is sokan viszonylag gyorsan elhagyják a pályát, akik a végzettségüknek megfelelő munkakörben helyezkednek el.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint, ha a pedagógusképzésbe jelentkezők közül mindenkit felvennének és mindenki szerezne diplomát, az sem lenne elég a kieső tanárok pótlására, a PSZ számításai szerint ugyanis öt év múlva nyolcezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, akiket két-háromezer pályakezdő tanár sem tud majd pótolni.

A tanár- és utánpótláshiány hosszútávú hatásairól korábban Lannert Judit oktatáskutató írt részletes elemzést a Telexen.