MENÜ
2018. július 20.
Illés
„Olyan vagyok, mint az egészségügy, másokat kiszolgál, magát nem tudja megvédeni

„Olyan vagyok, mint az egészségügy, másokat kiszolgál, magát nem tudja megvédeni"

24.hu

Könnyek közt beszélt a küzdelméről a fekete ruhás nővér.

Ő minden tőle telhetőt megtett, hangot adott az egészségügy problémáinak – kezdte Sándor Mária, a fekete ruhásként elhíresült nővér, aki az ATV Egyenes beszéd c. műsorában beszélt jelenjéről, múltjáról, néha könnyek között. Szerinte tevékenysége miatt részleges eredmények születtek: végre ki vannak fizetve a túlórák és a ledolgozott órák.

Ez azóta van, hogy én azt mondtam, korrupció van az egészségügyben.
De pár dolgot szeretne helyretenni. Most már nincsenek becsapva a pályán lévők, és ez elhallgattatta a lelkesedést. Egy jól képzett, E-kategóriás nővér pótlékokkal, teljes állásban 160-180 ezer forintot vihet haza, egy 260 órát dolgozó ápoló pedig 280 ezret kapott szerinte.

És itt jött a nagy DE: olyan mennyiségű munka hárul rájuk, amit nem lehet tisztességgel ellátni. Fogy a rendszerből az ember, sokan mennek nyugdíjba, nincs utánpótlás. Hét év alatt nem építettek ki oktatási rendszert erre, semmi sem vonzza az embereket a pályára. Nem fognak hazajönni így a külföldre ment ápolók sem. Nincs kapacitálás az iskolákban, hogy “menj ápolónőnek, tudj segíteni”. Iskolákat bezártak, nem lett több egészségügyi oktató sem.

Épp az emelések miatt körlevelek, utasítások keringenek a kórházakban, nyomás van az ápolókon, hogy most “kaptál valamit, fogd be a szádat”.

Maga Sándor könyörgött anno a kórházban, hogy jelentsék fel, mert nincs ellátva a gyerek, akkor lesz legalább változás a rendszerben. Kiszolgáltatott a beteg, fél, inkább nem fog feljelenteni – válaszolta meg saját dilemmáját. Nincs más megoldás, minthogy eljárások induljanak, és kiderüljön, hogy nincs ember a rendszerben. Őt se jelentették fel, mondta mosolyogva kérdésre.

Kérdés, hogy miért nincs életpályamodell, toborzás. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterről keményen fogalmazott: “lövete nincs az egészségügyhöz”. A döntéshozók se tettek semmit a pénzért, amit kapnak. Közben gazdag az ország, vb-t rendezünk, stadionokat építünk, az orvosi kamara miért nem jelzi, hogy nincs elég ápoló. Pedig már gépeket is vettek, felújítottak intézményeket, de nem építik fel eközben a rendszert, “csak agyatlanul adnak egy CT-t”. Elmondta, ő a szakmájának élt mindig is, napi 20 órát töltött munkával, ezen kattogott még otthon is az agya.

Nem tudok hallgatni akkor, amikor jogtalanul sérelem éri azokat a kolléganőket, akik minden tiszteletet megérdemelnek.
Ő is beszélt a Balog által emlegetett álhírekről, mert Sándor szerint is szakmaiatlan írások jönnek ki. A gödi topház ügyét hozta fel, ahol a média felfújta a sztorit, pedig egy pelenkacsere is nagyon nehéz ügy, az ápolók alig vannak, túlterheltek.

Mindenesetre a szerveződés “egy tévedés volt”, nincs szüksége egyesületekre, szervezetekre. Magáról így fogalmazott:

Olyan vagyok mint a magyar egészségügy, másokat kiszolgál, magát nem tudja megvédeni.
Ezen a ponton tért rá a beszélgetés legszomorúbb részére, miszerint valóban volt öngyilkossági kísérlete, de a média nem volt korrekt, a híradások előtt történt ez hosszú hónapokkal. A médiának viszont “kellett a hír, kellettek a lájkok”. A fekete ruhás nővér már nem fog visszatérni, ahogy Sándor elmondta:

nem hiszem, nem, nem, a szakmámért mindig ki fogok állni, de ebben a mocsok politikában nem kívánok részt venni.
Szerinte minden oldal kihasználta őt, de senki sem fog semmit tenni, főleg a politikusok nem. Végül arról beszélt, Iványi Gábort is kirekesztik, pedig nővérképzőt is indítana, de nem segítenek neki abszolút.