Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Olcsó házi módszer a poloskák ellen

Olcsó házi módszer a poloskák ellen

magyarmezogazdasag.hu

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Felice Cutolo szerint azonban létezhet kíméletesebb és olcsóbb, ugyanakkor remélhetőleg elég hatékony módszer is.
Az ázsiai márványospoloska soktápnövényű rovar, szívesen táplálkozik gyümölcsökkel is: Romagnában egyes helyeken hatalmas kárt okozott a csonthéjasokban: a gyümölcsök negyedét-harmadát szívogatta, és gyakran előfordult almán, körtén és kivin is.

Ősszel a poloskák rejtekhelyet keresnek maguknak, ahol áttelelhetnek, és ezen a ponton lehet közbeavatkozni, hogy csökkentsük a következő évi egyedek számát.

Gondoskodjunk meleg és védett helyről, ahová behúzódhatnak, így összegyűjtve megszabadulhatunk tőlük, mielőtt tavasszal újrakezdenék a károsítást. Ehhez körülbelül 50 centiméter széles, 2 méter hosszú hullámpapír-csíkokat tekerjünk föl, béleljük szalmával, kívülről pedig polietilán fóliával borítsuk be, nehogy átázzon. A kész csapdákat rakjuk ki a gyümölcsösben.
Használhatunk még szalmával bélelt dobozt, jutazsákot vagy ócska ruhát is a poloskák összegyűjtésére, amik csapdába esnek a zárt helyen.

Bármelyik „csapdatípust” használjuk is, még azelőtt égessük el azokat, hogy melegebbre fordulna az idő, és előbújnának a telelő poloskák.
A papírtekercsek előnye lehet, hogy feromonok jutnak ki belőlük, ami nagyobb fogást eredményezhet, így a következő évben kisebb lesz az induló egyedszám az ültetvényben. Ez a módszer teljesen környezetbarát és olcsó, a hatékonyságára pedig nem lehet panasz, lévén hogy egyelőre nincs biztos védekezési módszer az ázsiai márványospoloska ellen.