Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Okoslakásba napelemes okosrolót

Okoslakásba napelemes okosrolót

startlap.hu • fotó: trendhunter.com

Nem csak konnektorból nyert árammal, napenergiával is működtethető a különleges roló.

Bizonyos fekvésű lakások esetében gondot okoz az ablakroló, külső roletta, vagy más típusú árnyékoló felszerelése. Például, ha emeleti a lakás, és nincs eredetileg a falba szerelt roló, az ember viszont nem akarná beengedni a szobába a napfényt.

A Teptron cég motorizált árnyékolókkal, rolókkal foglalkozik, s arra összpontosít, hogy az okos otthonokban is használható darabokkal rukkoljon elő. A ‘MOVE 2’ nevet viselő rolójuk ugyan belülről véd az erős napsugarak ellen, ám az árnyékolás egy egészen újfajta módszerével dolgozik.

Egyrészt okos szerkezetről van szó, tehát a működtetése pofonegyszerű, ha egyszer elvégeztük a telepítést. Alapvetően egy távirányítóval lehet mozgatni a roló zsinegjét. Nem csak ezt az egy típust lehet irányítani a kapcsolóval, sokféle rolót tud működtetni a rendszer, ami hatalmas előny. Természetesen mivel smart rendszerről van szó, bluetoothon keresztül telefonnal, tablettel is lehet üzemeltetni a rolót.

Napelemmel is működik

A másik újítása a MOVE 2-nek, hogy nemcsak a konnektorból, de napelemből is képes áramot nyerni. Bizony, ha kihúzzuk a kábelét a falból, megújuló energiát fogyaszt. A távirányítóhoz hozzá lehet csatlakoztatni egy plusz elemet, s ezzel kell bekapcsolni a napelemet.

Maga a rolórendszer minden szükséges felhasználói információt tud tárolni, nincs szükség plusz tárhelyre egy újabb okos eszközön – az okos laskásban. A rendszer önjáró módon képes működni, ami kényelmessé teszi a működtetését. Mivel a napsugárzás elleni védelem a cél, a gyártó fehér színben dobta piacra az okosrolót.