MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Növényből készülhet a halhús?

Növényből készülhet a halhús?

nlc.hu

Növényi alapanyagokkal váltaná ki a halhúst egy amerikai cég.

Az Impossible Foods húsmentes hamburgerpogácsája már olyan amerikai gyorséttermekben is kapható, mint a Burger King vagy a Cheesecake Factory. Jelenleg laboratóriumi körülmények között azon dolgoznak, hogy a halhúst is növényi alapanyagokkal váltsák ki – írja hírlevelében a Haszon magazin.

Korábban azt a célt tűzték maguk elé, hogy 2035-ig minden állati hústermék növényi alternatíváját kifejlesztik. A cég egyik alkalmazottja elmondta, szardellát már sikeresen készítettek növényi alapanyagokból.

2040-re az emberek által elfogyasztott hús 60 százaléka már nem lemészárolt állatokból származik majd, hanem mesterségesen előállított, illetve növényi alapú „hús” lesz – derült ki nemrégiben az AT Kearney globális tanácsadó jelentéséből.

A nagyüzemi állattenyésztési ágazatot egyre többen tartják feleslegesnek és etikátlannak, így csak idő kérdése, hogy a vegán, illetve laboratóriumi körülmények között készülő húsok jelentős piaci részesedésre tegyenek szert. Mára jó néhány tanulmány alátámasztja, hogy a hagyományos húsipar komoly környezetromboló hatással bír, és jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez.

„A flexitárius, vegetáriánus és vegán életmód felé való elmozdulás tagadhatatlan, sokan csökkentik a húsfogyasztásukat a környezeti és az állatjóléti tudatosság miatt” – fogalmazott Carsten Gerhardt, az AT Kearney munkatársa.