Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Nobel-díj a szegénységgel foglalkozó kutatóknak

Nobel-díj a szegénységgel foglalkozó kutatóknak

hvg.hu

A három közgazdász a globális szegénység enyhítésére irányuló kísérleti megközelítésükért kapták a díjat.

Három közgazdász, Abhijit Banerjee, Esther Duflo és Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat – jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A három közgazdász a globális szegénység enyhítésére irányuló kísérleti megközelítésükért kapták a díjat. Az indoklás szerint a díjazottaknak új a megközelítése a globális szegénység enyhítésére azáltal, hogy kisebb, kezelhető problémákra bontják le az összetett kérdést. Kremer a kollégáival az 1990-es évek közepén mutatta be, hogy ez a megközelítés hasznos lehet, amikor terepkísérletekkel segítette a gyerekek iskolai teljesítményének javulását Nyugat-Kenyában, Banerjee és Duflo pedig később hasonló projekteket vezettek, a kísérleti kutatási módszerük pedig mára már uralkodó a fejlődő országokban.

Abhijit Banerjee és Esther Duflo házastársak, Duflo pedig a második nő a világtörténelemben, aki megkapta a közgazdasági Nobel-díjat, előtte csak Elinor Ostromnak sikerült ez 2009-ben. Emellett a 46 éves tudós a legfiatalabb, aki valaha is megkapta a díjat.

A kilencmillió svéd korona (908 ezer dollár) pénzjutalommal járó díjat idén 51. alkalommal osztotta ki a Svéd Tudományos Akadémia. Az átadási ünnepséget december 10-én tartják Stockholmban.