MENÜ
2018. december 16.
Etelka, Aletta
NoÁr az X, Y, Z generációnak rappel a máról

NoÁr az X, Y, Z generációnak rappel a máról

hvg.hu

Puskás a leghíresebb migráns – rappeli NoÁr, hogy mindenki megértse.

Migráns? Bevándorló? Menekült? A vajdsági származású színésznek, Molnár Áronnak, azaz NoÁrnak elege lett a fogalmi zűrzavarból, és elrappelte a különbséget Romhányi-díjas rímekkel tűzdelve.

Kérdezz, beszélgessünk, kedves X, Y, Z generáció, énekli, azaz rappeli NoÁr új számában. A kormány a hozzáértőbbeknek sem átlátható módon cikázik az illegális migráció, menekültek, migránsok, bevándorlók fogalmi erdejében, a választópolgár ebből leginkább annyit fog fel, hogy félni kell, felőlük akár a Soros Györgynek is lehet pártja – NoÁrnak ebből lett elege. Informálódni kell, mert az EU Csipkerózsikájaként szellemi kómánkban szendergünk.

Az egyszerű, de hatásos zenei videó a szerbiai, újvidéki származású Molnár Áron 2013-as Junior Príma díjas színészt örökíti meg. NoÁr, azaz Molnár Áron pedig azt csinálja, amit eddig javarészt mindenki elfelejtett: elmagyarázza, mi a különbség menekült, bevándorló, migráns között. A pejoratív ízű migráns volt Zsigmond Vilmos operatőr, a fizikus Teller Ede, "a lasztit Puskás mintájára tereled-e". NoÁr pedig magyaráz, "bosszant, hogy a bevándorló nem bombarobbantó? A tévé ravasz agymosása, úgy tűnik, roppant jó".

Molnár maga is arra jött rá, hogy egykori újvidéki magyarként nem tudja, mi folyik Röszkén, Tompán, a határon, így felkerekedett, és informálódott. Erre hívja fel kortársait is.