MENÜ
2021. november 30.
András, Andor
Neymar: csalás és korrupció vádja

Neymar: csalás és korrupció vádja

inforadio.hu • fotó: ibtimes.co.uk

A Barcelona brazil labdarúgójának, Neymarnak bíróság elé kell állnia csalás és korrupció vádjával.

A 25 éves csatáron kívül jelenlegi klubjára, valamint előző egyesületére, a Santosra is bírósági eljárás vár. Az ő beadványukon kívül a spanyol legfelsőbb bíróság szintén elutasította hétfőn Neymar édesanyja, Nadine Goncalves, illetve az N&N nevű családi cégük fellebbezését.

Az ügy a DIS elnevezésű brazil befektetési csoport panaszával indult. A Neymar játékjogát részben birtokló cég azt állítja, hogy kevesebb pénzt kapott, mint amennyi jogosan járt volna, amikor a játékos 2013-ban a Santostól az FC Barcelonához igazolt.
Ezután Brazíliában és Spanyolországban is vizsgálatok indultak annak kiderítésére, hogy eltitkolták-e az átigazolási díj egy részét, majd az ügyészség kétéves börtönbüntetést és csaknem 10 millió dollár pénzbüntetést kért Neymarra és az édesapjára. A futballistának ugyanakkor valószínűleg akkor sem kellene börtönbe vonulnia, ha bűnösnek találnák, mert büntetlen előéletű.
Az ügyészek most a Barcelonára 9 millió, a Santosra pedig 7 millió dolláros bírság kiszabását javasoltak.
Az ügyet júniusban egyszer már lezárta a bíróság, akkor a támadó klubja 5,5 millió euró bírságot fizetett a spanyol adóhatóságnak a játékos 2013-as átigazolási ügyében. Szeptemberben azonban fordulat történt, a spanyol ügyészség sikeresen fellebbezett az ítélet ellen, így újra megnyithatták az ügyet. A Barcelona Neymar átigazolásakor azt jelentette be, hogy a brazil futballistáért 57 millió eurót fizetett a Santosnak, ám kiderült, valójában közel 100 millió euró volt az összeg, így a klub többmilliós adójárulékot nem fizetett be.