MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Németh Ágnest beválasztották a kosaras halhatatlanok közé

Németh Ágnest beválasztották a kosaras halhatatlanok közé

telex.hu • fotó: magyarnemzet.hu

„Napok óta két centivel a föld fölött járok, ami már 204 centit jelent, úgyhogy még jobban kell vigyáznom."

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) a koronavírus-járvány miatt még nem hirdette ki azokat, akik 2020-ban bekerültek a sportág valaha volt legjobb játékosai közé. A Hall of Fame-nek tagja lett Németh Ágnes is a szervezet híre szerint.

A Zirc melletti Dudaron született játékos 14 évesen ismerkedett meg a sportággal, akkor már 192 centis volt, egy balatoni nyaraláson szúrta ki őt egy kosarasedző. Később még 10 centit nőtt.

Szerették volna, ha kézilabdázik a Bakony Vegyészben, de a kosárlabda mellett döntött, és a KSI játékosa lett. 367-szer szerepelt a válogatottban, négy Európa-bajnoki bronzérmet szerzett, olimpián 1980-ban negyedik volt, 1984-ben ugyan kijutottak a havannai selejtezőről az olimpiára, hazafelé még boldogan szálltak repülőre, a bojkott miatt azonban nem játszhattak.

A Los Angeles-i olimpiai döntőt az a Dél-Korea játszotta, amelyiket a selejtezőben legyőztek. Németh már a BSE játékosa volt, amikor 1986-ban a kontinens legjobb játékosának választották meg. Később az olasz Bariba szerződött, onnan vissza a BSE-be, végül a Fradiban hagyta abba.

Akik még bekerültek Némethen kívül: Isabelle Fijalkowski (francia), Mieczyslaw Lopatka (lengyel), Steve Nash (kanadai), Park Shin-ja (koreai), Modestas Paulauskas (litván), Kenichi Sako (japán), Alexander Volkov (ukrán), Jure Zdovc (szlovén)
„Még mindig nem fogtam fel teljesen, hogy ott leszek júniusban a madridi ünnepségen. Finoman fogalmazva nem számítottam rá, életem egyik legnagyobb meglepetése ez, kisebb csoda. Napok óta két centivel a föld fölött járok, ami már 204 centit jelent, úgyhogy még jobban kell vigyáznom, nehogy beverjem a fejemet valahova” – mondta az MTI-nek az 59 éves sportoló, aki 1999-es visszavonulása óta nem sokat szerepelt sportága képviseletében.

A BSE-től kirúgták, amikor már nem kellett, a válogatottnál a társak elköszöntek tőle, de igazi búcsúztatása sosem volt, és manapság időnként meglepi, hogy még emlékeznek rá. A fiatalok között nem sokan vannak, akiknek még mond valamit a neve. Jólesik, amikor az emberek felismerik az utcán vagy a meccseken. Férjével továbbra is cirkuszokban lépnek fel műsorszámukkal, de a koronavírus-járvány miatt jelenleg nem tudnak dolgozni, ezért javarészt ürömi kertes házában tartózkodik.