Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Nem volt édes a hazatérés

Nem volt édes a hazatérés

hvg.hu

Migránsnak neveztek Angliából hazatérő magyarokat a munkaügyi hivatalban.

Több százezer magyar külföldön dolgozik, az elvándorlás miatt nehéz megfelelő szakmunkást találni, így sokan azt gondolják, hogy a hazatérő szakembereket tárt karokkal fogadják. Az RTL Klub Házon kívül című műsorában bemutatták három ember történetét, akiknek nem is volt annyira édes a hazatérés.

Angliából illetve Skóciából tért haza a három család, akik nyilatkoztak az RTL Klubnak az ország három különböző pontján. Azt mondták: néha úgy érzik, bárcsak ne jöttek volna vissza, mert megalázóan bántak velük itthon a hivatalokban.

Egy fiatal pár hosszú ideig Bristol mellett dolgozott, mert az itthoni keresetükből nem tudták volna fizetni a hitelüket. Tavaly költöztek vissza Magyarországra, a férj korábbi fizetése töredékéért dolgozik itthon. Hónapokig kellett várniuk terhes felesége TAJ-kártyájára, aki így nem tudott orvoshoz járni csak úgy, hogy minden vizsgálat után fizetett. Ráadásul az asszonyt a munkaügyi hivatalban migránsnak nevezték, és félre is tájékoztatták: azt mondták neki, hogy ha fizetni maga után a TB-t addig, amíg tisztázzák az angliai jogviszonyát, akkor járhat orvoshoz, de mégsem így történt.

A riportban megszólalt egy másik anyuka is, aki Londonból költözött haza, és a munkaügyi hivatalban róla is migránsként beszéltek, ráadásul a csecsemőgondozási díjat (CSED) sem kapja az államtól, pedig az minden kisgyerekesnek járna.

Egy másik, szintén hazaköltöző család pedig hónapok óta nem kapja meg a nagyobbik gyerekük TAJ-kártyáját, enélkül viszont nem fogják tudni beíratni az óvodába. Orvoshoz is csak akkor tudnak menni, ha sürgősségi ellátásra van szüksége.