MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nem megsértődni kell, hanem hagyni a fiatalokat irányítani – mondta a Disney örökös

Nem megsértődni kell, hanem hagyni a fiatalokat irányítani – mondta a Disney örökös

hvg.hu

Az „OK boomer" kifejezés életkor szerint diszkriminál.

A boomerek ellenséges értetlenkedése azért is szomorú, mert ez a generáció teremtette meg a hatvanas évek ellenkultúráját, amelyben megerősödhettek például a polgárjogi mozgalmak.

Hódító útra indult egy új kifejezés az angol nyelvben, amely a generációs különbségek egy kártékony oldalára mutat rá.

“OK, boomer”, hangzott el például múlt héten az új-zélandi parlamentben egy 25 éves politikus szájából, mikor egy középkorú képviselőtársa megszakította a klímaváltozásról szóló beszédét.

A “boomer” vagy “baby boomer” annak a generációnak a régóta elterjedt neve, amelynek a tagjai a második világháború után, 1946 és 1964 között születtek, jelenleg 60-70 év körüliek.

Az “OK boomer” pedig egy új pejoratív, gúnyos kifejezés, amit a később született generációk használnak, hogy kifejezzék felháborodásukat, hogy az idősebbeket mennyire mélységesen nem érdeklik az ő aggodalmaik.

Ennek kiváló példája a politikai-társadalmi vita, amely a klímaváltozás körül zajlik.

Az említett új-zélandi politikus, Chlöe Swarbrick ezt azzal összegezte a Stuffnak: Boomernek lenni egyfajta gondolkodásmódot jelent.

A kifejezést egyre gyakrabban használják a közösségi oldalakon is, például a Twitteren, és persze megjelentek már a kritikusai. Utóbbiak szerint a kifejezés életkor szerint diszkriminál.

Viszont nem csak támadói, támogatói is vannak az OK boomer “mozgalomnak”.

Egy Twitter-kommentfolyamban a Disney 59 éves örököse, Abigail Disney is megszólalt, és azt kérdezte a kortársaitól, mikor lettek ennyire könnyen felbosszanthatóak?

Az örökös szerint a baby boomereknek szembe kell néznie a ténnyel, hogy a világ gyorsan változik, ők viszont nem.

Minél többször kifogásoljátok, hogy az Y-generáció érthető módon neheztel rátok, hogy önző módon megmérgeztétek a vizeiket, hogy nem érdekeltek titeket az éghajlattal kapcsolatos figyelmeztetések, és hogy félrenéztetek vagy rosszabb, ha szexuális, faji vagy gazdasági igazságtalanság történt, annál inkább bizonyítjátok, hogy igazuk van: egyszerűen semmit sem értetek abból, ami nekik értékes.

Disney egy tanácsot is ad a Boomereknek:

“Üljetek le, és hagyjátok a fiatalokat vezetni.”

Abigail Disney a Disney-birodalom társalapítójának, Roy Oliver Disneynek az unokája, aki megszólalt már a fizetésbeli egyenlőtlenségek ügyében is, és egyike volt azoknak az ultragazdag amerikaiaknak, akik azt kérték, hogy jobban adóztassák meg őket (mármint az ultragazdagokat).