Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Nem lehet egyből meggazdagodni – mi a titok?

Nem lehet egyből meggazdagodni – mi a titok?

portfolio.hu

A következetesség abban rejlik, hogy nem szabad nagy lábon élni, a kereset 20%-át pedig mindig félre kell tenni.

Nem gazdag családban nőttek fel, nem kerestek sok pénzt, nem voltak kiemelkedő képességeik, nem végeztek menő egyetemeken, mégis gazdagok lettek. Sokan inkább csak mesének tartják ezeket a történeteket, pedig valóban sikerülhet átlagemberként is gazdaggá válni, de ehhez nem árt betartani néhány jó tanácsot és szabályt, írja a Business Insider.

Nem rég született egy könyv a gazdagok szokásairól, ebben 223 vagyonos embert kérdeztek arról, hogyan halmozta fel vagyonát, és a megkérdezettek mintegy fele követte ugyanazt az utat. Visszafogottan éltek, folyamatosan spóroltak, befektették megtakarításaikat és időt hagytak annak, hogy a befektetéseik pénzt hozzanak a konyhára. A könyv szerzője szerint a vagyonhoz és a gazdagsághoz vezető aranyút a tapasztalatok szerint tehát a következetesség, befektetések és az idő:
A következetesség abban rejlik, hogy nem szabad nagy lábon élni, a kereset 20%-át pedig mindig félre kell tenni.

A megtakarított pénzt nem szabad hagyni parlagon heverni, hanem be kell fektetni. A befektetéseket ésszerűen kell kiválasztani és érdemes folyamatosan végigkísérni, de inkább csak két lépés távolságból. A könyvben szereplő vagyonos emberek többsége nyugdíjalapokba, részvényekbe és ingatlanba tette megtakarítását. Nem lehet egyből meggazdagodni, ezzel jobb megbékélni. A könyvben szereplő milliomosoknak is mintegy 32 év évükbe telt, hogy átlagosan 3,3 millió dollárnyi vagyont felhalmozzanak.
Érdekes, hogy az ismertebb milliárdosok és üzletemberek sokszor nem a várt módszerekre esküsznek. Itt van néhány példa:
Richard Branson (a képen), a Virgin Group vezére például minden reggel ötkor kell, hogy szörfözzön, ússzon vagy éppen teniszezzen, szerinte ugyanis a rendszeres mozgás négy órával meghosszabbítja az aznapi produktivitását. Egyébként azt kutatások is megerősítik, hogy proaktívabbak a korán kelő emberek azoknál, akik éjszakai baglyok.
Warren Buffett másra esküszik: napjának 80%-át olvasással tölti. Karrierje kezdetekor 600-1000 oldalt olvasott naponta és úgy tűnik, bejött neki a stratégia, hiszen mára 73 milliárd dolláros vagyona van.
Mark Zuckerberg Facebook-vezér aztán biztos nem unatkozik, naponta rengeteg mindennel foglalkozik, nem csoda, hogy legalább egy dologról való döntésről lemond: arról, hogy milyen ruhát vegyen fel.