MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
„Nem igazán veszi tudomásul, mi a magyar társadalmi valóság

„Nem igazán veszi tudomásul, mi a magyar társadalmi valóság"

atv.hu • fotó: startlap.hu

Az LMP politikusa közösségi oldalán reagált Novák Katalin videójára.

Ungár Péter bejegyzésében a videó azon részét emeli ki, ahol Novák Katalin arra kéri a nőket: ne higgyék el, hogy "nem dönthetnek szabadon" vagy azt, hogy „egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként, úgy hogy „csak” a családjának él.”

Ungár szerint ez a mondat annak a bizonyítéka, hogy Novák Katalin nem igazán veszi tudomásul, hogy mi a magyar társadalmi valóság.

„Ki engedheti meg magának ma Magyarországon, hogy három gyermek meg a partnere egy darab fizetésből éljen? A munka legtöbb esetben a való világban nem személyes kiteljesedés, hanem gazdasági kényszer. A jelenlegi magyar bérszínvonalon mennyi a realitása az egykeresős nagycsaládnak? Nagyjából semmi” – mutat rá bejegyzésében az LMP politikusa, felhívva a figyelmet arra is, hogy: „az egykeresős családmodell két gyerekkel szinte soha nem volt a magyar valóság a társadalom nagy többségének. Ez egy utópia, amit a konzervatívok másolnak az 50-es évek Amerikáját (valószínűleg hamisan) idealizáló amerikai keresztény-fundamentalista jobboldaltól. Magyarországon ilyen soha nem volt, arra kérem őket hagyják abba ezt a copy-paste aktivizmust” – fogalmaz Ungár.

Bejegyése végén pedig hozzáteszi: Novák Katalin kihagyta a házasságon kívül született gyermekeket, akik – mint Ungár fogalmaz – pont „ugyanannyit érdemelnek, mint a házasságban született gyerekek”. „Nem érdekel az, hogy mit tart helyesnek a Fidesz, hogy ki házasodjon és ki nem. Ne szóljanak bele. A magyar emberek eldöntik. Az állam feladata, hogy minden születendő gyereket támogasson, nem az, hogy tanítsa az embereket, hogy kell élni” – zárja bejegyzését az LMP politikusa.