MENÜ
2019. augusztus 21.
Sámuel, Hajna
Nem gond, hogy megkötözte az óvodást az óvónő, az ügyészség szerint

Nem gond, hogy megkötözte az óvodást az óvónő, az ügyészség szerint

http://hvg.hu/

Megszüntették a nyomozást a kaskantyúi óvónőnek az ügyében.

Fegyelmezésként megkötözött egy kisfiút a csoportban. Az ügyészség szerint ezzel a gyereknek nem lett baja.

Nem lesz következménye annak a kaskantyúi óvódában történt esetnek, amely során egy óvónő megkötözött egy négyéves kisfiút, mert az "rossz volt". A Blikk szerint ugyanis az eset miatt feljelentést tett szülőkhöz megérkezett az ügyészség válasza, amely szerint megszüntették az ügyben a nyomozást.

Decemberben azt írta a Blikk, hogy a Bács-Kiskun megyei település óvodájában történt az eset, de míg az óvónő szerint csak két percre kötözték össze a gyerek kezeit egy vékony fonállal, addig a szülők szerint másfél óráig kellett a kisfiúnak összekötözve ülnie. A vezető óvónő szerint a kisfiú bántotta társait, nekik meg szerinte nincs fegyelmező eszköz a kezükben.

A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt indított eljárást, de megszüntették, a szülők emiatt nyújtottak be panaszt. Erre érkezett most meg az ügyészség válasza, amely szerint egy óvodást megkötözni nem bűncselekmény, ahhoz súlyos kötelességszegés szükséges, míg ebben az esetben nevelési hibáról van szó, amit nem akarnak a büntetőjoggal szankcionálni.

Azt is írja az ügyészség, hogy szerintük az óvónő tettének csakis nevelési célzata volt, nem a gyereket akarta megszégyeníteni, vagy a szabadságát tartósan korlátozni. És szerintük a gyerek testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését nem befolyásolja az, ha összekötözve ül a csoportjában.

A gyerek apja azt mondta a Blikknek, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, mert a panasz elbírálása is az óvónő elmondásán alapult. (Aki egyébként továbbra is az óvodában dolgozik.)

A napilapnak megszólalt a Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke, Keszei Sándor is, aki szerint több száz hasonló eset van, amikor durván bánnak a gyerekekkel, és azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne hagyják annyiban a dolgot.

A kaskantyúi lekötözés után egyébként egy újabb, hasonló esetről számolt be egy szülő az RTL Klubnak, ő azt mondta, hogy ugyanebben az óvódában leragasztották a kisfia száját celluxszal, és olyan is volt, hogy a gyereknek a földön kellett feküdnie az ágy helyett.