Tam_Bau
MENÜ
2021. december 2.
Melinda, Vivien
„Nem értem miért nem utalták a támogatásokat a hazatért vállalkozó fiataloknak

„Nem értem miért nem utalták a támogatásokat a hazatért vállalkozó fiataloknak"

index.hu • fotó: hirhatar.com

A kormány a Vállalkozz itthon fiatal! nevű programjával csábított haza külföldön élő fiatalokat.

Ahogy arról az Index is beszámolt a 444 cikke után, a kormány a Vállalkozz itthon fiatal! nevű programjával három millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatás ígéretével csábított haza külföldön élő fiatal vállalkozókat.

Aztán a pénzt nem küldte el időben a Nemzetgazdasági Minisztérium, így a hazacsábított fiatalok nem tudták beindítani a vállalkozásaikat, viszont már kiszállni se nagyon tudnak az egészből.
Kedden az RTL Klub híradója kérdezte a programról Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, aki elmondta, ő sem érti, miért nem utalták ki a támogatásokat.
Azt mondta, hogy vannak cégek, melyek kapcsán már megtörtént a döntés a támogatásról, de nem kötötték még meg a szerződéseket, és vannak olyanok is, melyek esetében még döntés sincsen. "Egyszerűen nem értem, mi volt ennek a késlekedésnek az oka", mondta a miniszter, aki elmondta azt is, hogy egy belső vizsgálatot rendelt el.

Legalább a szakképző cég jól járt

A programban egyébként csak az vehetett részt, aki elvégzett egy 8 hetes képzést, ennek a költségét, 200 ezer forintot vissza kellene fizetniük azoknak, akik végül nem telepednek le itthon, nem indítják be a vállalkozásukat. A képzéseket szervező "IOSZIA" Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. viszont jól járt a programmal, a vezetője Fülöp Henrik, aki gyakran fotózkodik fideszes politikusokkal és már többször nyert el állami megbízásokat.