MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Nem érinthették a vízbezuhant királynét és lányát, megfulladtak

Nem érinthették a vízbezuhant királynét és lányát, megfulladtak

24.hu • fotó: lmult-kor.hu

Senki nem segített a fuldoklóknak.

Sziámban a XIX. század második felében is érvényben volt az a törvény, amelynek értelmében a királyi család női tagjainak megérintéséért halálbüntetés járt a közembereknek. Arról, hogy ez a tiltás milyen mélyen beleivódott a thai emberek gondolkodásába, egy igen szomorú eset tanúskodik.

Inkább hagyta őket meghalni

Történt ugyanis, hogy 1880 májusában a 19 éves Szunanda Kumariratana királyné és lánya egy kisebb hajón utazva igyekezett átkelni a Csaophraja folyón nyári palotájukba, a Bangkok közelében található Bang Pa Inbe. A jármű azonban felborult, a királyné és a lánya a vízbe zuhant, a testőrségük velük utazó tagja pedig végignézte, ahogy az ár elsodorja őket, majd megfulladnak – hiszen nem érhetett hozzájuk, hogy segítsen nekik.

Csulalongkorn királyt mélyen elszomorította felesége halála, és mély gyászában pompázatos temetést szervezett az elhunytaknak, majd ma is megcsodálható emlékművet emeltetett az asszonynak.

Amúgy is kivégezték volna

A tétlen őrt pedig kivégeztette, noha valószínűleg akkor is ugyanez a sors jutott volna neki, ha megszegi a törvényt, és közbelép.

Az érintést tiltó szabályt – talán e baleset miatt is – eltörölte Csulalongkorn, de az időközben már Thaifölddé átnevezett országban ma is rendkívül súlyos büntetés jár annak, aki kritizálja, ne adj isten kigúnyolja a királyi család bármely tagját. Az igencsak tágan megfogalmazott passzusok alapján rendszeresen ítélnek el ellenzékieket és időnként meggondolatlan külföldi turistákat is hosszú börtönbüntetésekre.