MENÜ
2020. május 28.
Emil, Csanád
Nem adja fel a gazdasági reformot és nem jut nyaktiló alá

Nem adja fel a gazdasági reformot és nem jut nyaktiló alá

index.hu

Macron továbbra sem akar XVI. Lajos sorsára jutni.

Emmanual Macron hétfő este több tucat piaci hatalmasság előtt tett rá ígéretet, hogy a zavargások ellenére nem tesz le a francia gazdaság megreformálásáról, és nem fog nyaktiló alá jutni, számolt be a Reuters.

A francia elnök a szokásos éves Világgazdasági Fórumot megelőzően látta vendégül vacsorára a legnagyobb cégek vezérigazgatóit. A fogadáson többek között részt vett Satya Nadella a Microsoft képviseletében, Evan Spiegel a Snapchattől, és a JPMorgan Chase & Co vezérigazgatója, Jamie Dimon.

Pontosan 226 évvel az után, hogy 1793. január 21-én lefejezték XVI. Lajos francia királyt, akinek a francia gazdaság gyászos állapota és a dühös tömegek okozták a vesztét, Macron beszédében a király és felesége Habsburg–Lotaringiai Mária Antónia szellemét idézte meg.

Ha így jártak, akkor az azért lehetett, mert feladták a reformokat" – mondta a francia elnök az elnöki kabinet hivatalos közleménye szerint.

Az elmúlt hónapokban zavargások rázták meg Franciaországot, a sokszor erőszakba torkolló tiltakozások megtépázták a francia kormány renoméját, ami jelentősen befolyásolta a találkozó alaphangulatát. A tüntetések során egyébként már előkerült a XVI. Lajos és Macron közötti párhuzam.