Tam_Bau
MENÜ
2021. március 1.
Albin
Nehézkes jogalkalmazás és kiszámíthatóság

Nehézkes jogalkalmazás és kiszámíthatóság

oszinteingatlanos.blog.hu/201

Kell építési engedély a mobil házhoz vagy a készházhoz?

Napjainkra hazánkban is egyre népszerűbbé válnak a készházak és mobilházak. Ellenben az ezekkel kapcsolatos építésügyi kötelezettségek, követelmények korántsem egyértelműen szabályozottak. A tájékozódást tovább nehezíti a jogi háttér többszintűsége.

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk a mobilház és a készház közötti különbséget. Míg az előbbi esetén a ház minden egyes darabját a gyártó helyén készítik el, és az összerakott házat egészében szállítják rendeltetési helyére, addig utóbbi esetén az elemeket, előregyártott falakat a kiszállítást követően rakják az alapra.

Az elhatárolás előrevetít egy rendkívül fontos különbséget. Tekintettel arra, hogy a fentiek alapján készház esetén beszélhetünk érdemben építési tevékenységről, az építési engedély kérdése sem vet fel annyi nyitott kérdést, mint mobilházak esetén.

Ehhez képest a mobilház egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció, jellemzően kamionnal szállítják ki a címzettnek, korábbi helyéről utóbb áthelyezhető, mely jellemzők alapvetően ellentmondanak az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. A probléma gyökere valószínűleg éppen ebben keresendő. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel fogalmilag nem zárható ki egyértelműen, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt követeljen meg, ami az építési-kivitelezési tervdokumentáció megkövetelését is eredményezheti.

Lényeges továbbá, hogy az egyes önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól az ilyen jellegű épületek elhelyezését illetően. Tehát minden esetben tanácsos előzetesen tájékozódni a konkrét szabályozásról.

A jogalkalmazással kapcsolatos nehézségek és ellentmondások nagyrészt abból erednek, hogy a jogalkotás mindeddig nem követte teljes mértékben azokat a valós társadalmi folyamatokat, melyek az elmúlt években az ingatlanok tágan értelmezett piacát érintették. Mindaddig, amíg a szabályozás nem ad egyértelmű meghatározásokat a kérdés szempontjából alapvető fogalmaknak, a jogalkalmazás egységessége és kiszámíthatósága nehézségekbe ütközik, ami nem kis fejtörést okoz a leendő tulajdonosoknak.