Tam_Bau
MENÜ
2018. december 15.
Valér
Nehéz az „idegen

Nehéz az „idegen" dolga

index.hu

A sikeres csapatban 5-6 piros játékos van, nálunk egy se.

 

Nagyinterjút készített a svédekkel játékosként világbajnok Lubomir Vranjessel a Forbes magazin. A Telekom Veszprém kézicsapatának vezetőedzője, aki egyben a válogatott kapitánya, azzal indított, hogy 1986-ban nyert utoljára valamit a magyar válogatott, és ha sok tornára erősen ment is, egy olimpiai negyedik hely (2012) az utolsó jegyezhető eredménye, vagyis valamit nem csinálunk jól.

Az építkezéshez időre van szükség, 4-5 éves távlatot említett. A klubnál sztárokkal dolgozik, a válogatottat 2020-ra kell összerakni, élvezi a munka kettősségét. Nem túlélni akar Magyarországon, hanem győzni. Ha egyenes és őszinte, azt gondolja, az visz előre, de legalábbis a felébredéshez fontos.

Fontosabb megállapításai:

Miután levelet írt 13 klubnak, nyolc válaszolt. Svédországban vagy Németországban ez elképzelhetetlen, ott mindenki válaszra méltatja.
Flensburgban a bérek megcsapolásával kezdte munkásságát, amibe mindenki belement.
Az első válogatott edzésen nem látta, hogy a játékosok az országukért vannak ott a tréningen.
Az ő stílusa a lerohanás, de csak 2 olyan játékosa volt az Eb-keretben, aki tud védekezni. A lerohanásnak viszont a védekezés az alapja.
Színek szerint, személyiségjegyek alapján rendezte a válogatottban lévő játékosokat. A piros a legerősebb szín, a sikerességhez 5-6 pirosnak kellene lenni a keretben - nálunk nincs egy sem.
Amikor ő játékos volt, nem volt szó mentalitásról, mert vagy ő ölt, vagy megölték.
Fizetési sapkát vezetne be, mert azt látja, a tao-rendszer miatt a fiatalok nagyon sokat keresnek, míg ő már bajnokként rendszeresen pincérkedett Svédországban, onnan ment edzeni.
Nem tartja szerencsésnek a politika jelenlétét a sportban. A politikai nyomásra úgy felelt, új dolgokat tapasztal nálunk.
Azt ellenben nem tapasztalta, hogy a szélsőket megtanítanák helyes kéztartással lőni, nem volt olyan edzés, amelyiken a szélsőket edzették volna. Erre vezethető vissza, hogy a válogatott bajban van azon a poszton.
Erről is írtunk elemzésünkben az Eb-kudarc után.

Vranjes egyébként szombaton - hazai pályán - vereséget szenvedett a Szegedtől, a válogatottban szóba jövő játékosok közül csak Mikler Roland és Lékai Máté volt a pályán, míg Iman Dzsamali, Ancsin Gábor, Ligetvári Patrik, Schuch Timuzsin egy percet sem játszott.

Júniusban a szlovénokkal szemben a vb-részvétel a tét az oda-visszavágós selejtezőn. Kint kezdünk, Veszprémben lesz a visszavágó.