MENÜ
2020. árpilis 4.
Izidor
Négymillióért ingázik Hódmezővásárhelyről Lázár

Négymillióért ingázik Hódmezővásárhelyről Lázár

http://hvg.hu/, Fotó: Túry Gergely

Hét kormányzati szolgálati autóba is több mint kétmillió forintért tankoltak üzemanyagot tavaly

Ez derült ki a Népszabadság által kikért adatokból. Lázár János Budapest és Hódmezővásárhely közötti ingázása ennek közel duplájába, 3,99 millióba került az adófizetőknek tavaly.

Csaknem négymillió forintba került Lázár János szolgálati autójának tankolása tavaly – tudta meg a Népszabadság a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF). Lázár autójának fenntartása a lap szerint ennél többe kerül, hiszen a bruttó 3,99 milliós üzemanyagköltségben például a sofőr bére sincs benne.

A KEF-es kocsiban ülő miniszterek közül egyedül Lázár autója került be a kétmillió feletti kategóriába, a listán utána következik Seszták Miklós fejlesztési tárcavezető, akinek autójába 1,89 millióért tankoltak. Az állami vezetők szolgálati autó­flottáját fenntartó szervezet adatai alapján a kormányzati politikusok – a korábbi évekhez képest alacsony benzin- és gázolajárak mellett is – összesen 149 millió forint értékben tankoltak 2015-ben.

Ebben az összegben nincs benne azoknak az üzemanyagköltsége, akiknek nem a KEF biztosítja a gépkocsit. Így nem a főigazgatóság tartja nyilván a miniszterelnök, Orbán Viktor, a belügyminiszter, Pintér Sándor és a honvédelmi tárcavezető, Simicskó István autós költségeit. Ők ugyanis kiemelten védett állami vezetők, akik szállításáról és biztonságáról részben a TEK, másrészt a belügy és a honvédség saját hatáskörben gondoskodik.