MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Négyévszakos gumikat teszteltek

Négyévszakos gumikat teszteltek

hvg.hu

A tesztelt gumik közül egy különösen jól, egy pedig igen gyengén teljesített.

Ha megérkezik az ősz végi hideg és kellemetlen időjárás, akkor fel a téligumikkal, ha pedig érkezik a tavaszi langymeleg, akkor azonnal elő a nyárigumikkal. A legtöbb autós így vélekedik, akadnak azonban olyanok, akik a saját felhasználási körülményeik alapján úgy ítélik meg, hogy nem érdemes félévente gumit cserélgetni, és egész évben ugyanazt a négy évszakos szettet használják.

Számukra készült el az osztrák ARBÖ szervezet legfrissebb négyévszakosgumi-tesztje. A GTÜ és az ACE segítségével készített vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan teljesítenek a gyakorlatban a gyártók 205/60 R16-os méretű abroncsai.

A maximálisan megszerezhető 250 pontból 194 pontot szerzett a Continental AllSeason Contact, amely ezzel a teszt abszolút győztese lett. A képzeletbeli ezüstérem a 186 pontos Fulda MultiControlnak, a bronz pedig a 184 pontos Goodyear Vector4Seasong 4G-nek jár.

Ezután a következő gumik következnek a sorban: Michelin Crossclimate+ (183 pont), Nokian Weatherproof (183 pont), Hankook Kinergy 4S 2 (182 pont), Bridgestone Weather Control (181 pont). Az egyetlen abroncs, ami jelentős lemaradásban van az élmezőnyhöz képest, a Nexen Nexen Nblue 4Season: mindössze 162 pontot ért el.

Téli körülmények mellett a Fulda, vizes úton a Continental, száraz aszfalton pedig a Michelin teljesített a legjobban.

Összehasonlításképpen: a referencia-nyáriguminak használt Dunlop abroncs 136 pontot, az ugyancsak referenciának használt téligumi Continental pedig 197 pontot zsebelt be.