MENÜ
2021. árpilis 17.
Rudolf
Negyedévszázadig volt a Roma játékosa: Totti viszavonul

Negyedévszázadig volt a Roma játékosa: Totti viszavonul

444.hu • fotó: 24.hu

Félistenként búcsúztatták utolsó meccsén a visszavonuló Francesco Tottit.

Vasárnap délután utoljára lépett pályára az AS Roma színeiben a klub legendás 10-ese, a 40 évesen visszavonuló Francesco Totti. 1993-ban, 16 évesen (!) lépett először pályára a legendás bordó-sárga mezben. 25 éven keresztül volt a Roma és csak a Roma játékosa, 1998 októbere óta pedig a csapat kapitánya is egyben.

2001-ben olasz bajnoki címig vezette a Fabio Capello dirigálta Rómát, emellett kétszer kupát és szuperkupát is nyert. 2006-ban világbajnoki címig vezette a squadra azzurrát. Minden idők második legeredményesebb olasz támadója, az AS Roma történetének legtöbb gólt szerző és legtöbb válogatottságig jutó játékosa. Korszakos zseni, élő legenda. Tottinak már a tegnapi, utolsó edzése is elég érzelemdúsra sikeredett:

Március elején ment híre, hogy ez lesz Totti utolsó szezonja. Idén már csak epizódszerep jutott neki Romában, főleg csereként kapott lehetőséget, egész szezonban összesen 2 gólt szerzett. Utolsó meccse előtt (és alatt) az ultrák a milliószor énekelt rigmussal - C'e solo un Capitano, azaz kapitány, vezér csak egy van - tisztelegtek a klub történetének legnagyobb játékosa előtt.

A Genoa elleni utolsó bajnokik Luciano Spalletti mester 1-1-es állásnál, az 54. percben küldte pályára Tottit, aki könnyeivel küzködve váltotta Mohamed Salaht.

Gólt már nem tudott szerezni, de a Roma végül Diego Perotti utolsó perces góljával 3-2-re nyert, és ezzel bebiztosította második helyét a Napoli előtt. Búcsúztak tőle válogatott csapattársai, Daniele De Rossi, Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon és az azóta szövetségi kapitányként is bizonyított, ma a Chelsea edzőjeként dolgozó Antonio Conte is. A lefújás után Totti gyorsan eltűnt a játékoskijáróban, de csak azért, hogy felkészüljön az ünnepségre és búcsúbeszédére, amit már tényleg könnyek között kezdett el felolvasni az Olimpico 72 ezer nézője előtt.

Totti összesen 785-ször lépett pályára Roma-mezben, 307 gólt szerzett. A 2006-os világbajnoki cím után váratlanul visszavonult a válogatottságtól. Olaszország csapatában 58-szor lépett pályára és 9 gólt szerzett.