MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Négy holttestet még keresnek

Négy holttestet még keresnek

24.hu

Már az uszályon rögzítik a Hableányt, a csepeli kikötőbe viszik.

Véget ért a Hableány hajó kiemelése, a Clark Ádám daruval sikerült az uszály fölé emelni, jelenleg rögzítik a hajót. A mentőcsapatok reggel fél hatkor kezdték meg a kiemelést, hamar sikerült a roncs egy részét a víz fölé emelni, utána viszont a könnyebb kiemelés érdekében órákig szivattyúzták ki a vizet a hajó testéből. Délelőtt fél 11-ig négy holttestet emeltek ki a hajótestből, köztük egy kislányt és az édesanyját, illetve valószínűleg a hajó kapitányát. További négy holttestet még keresnek a mentőcsapatok. A mentés során több búvár is holttestek után kutatott a hajótestben, de a vastag iszapréteg annyira akadályozta a búvárok munkáját, hogy a szakemberek végül úgy döntöttek, majd az elszállítás után vizsgálják át a roncsot.

Kedden hajnalban a mentőalakulatok elkezdték kiemelni a tragikus sorsú turistahajót. Információnk szerint a hajót a csepeli kikötőbe szállítják.

Itt átnézik a hajóban lévő iszapos réteget, és megkezdik a helyszíni szemlét és a roncs vizsgálatát.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője a 24.hu-nak elmondta, hogy nagy kő esett le a szívéről a kiemelés után:

Tudtuk, hogy számunkra igazi felemelő pillanat lesz, amikor a roncs az uszályon koppan. Sikerült ezt a sokrétű munkát igénylő feladatot a sok tapasztalt munkatárssal, búvárral és szakemberrel végrehajtanunk. Mindenki nagyon komoly munkát végzett, hogy ez sikerüljön. Most a roncs rögzítése következik, ha ez megvan, akkor Csepelre szállítják. Ott elkezdődik a helyszíni szemle, majd átvizsgálják a hordalékot, hogy nincs-e benne esetleg újabb áldozat.

9 óra után Pintér Sándor belügyminiszter is megérkezett a helyszínre, majd nem sokkal később távozott. Mentés közben a mentőcsapat egyik tagja a vízbe esett, de a TEK és a tűzoltók gyorsan kimentették.

A Hableány sétahajó 13 nappal ezelőtt, május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, négy embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.