MENÜ
2019. október 23.
Közt.kikiált., Gyöngyi
Ne irtsuk, inkább használjuk!

Ne irtsuk, inkább használjuk!

magyarmezogazdasag.hu

Ismerje meg a csalán hat nem tipikus használatát!

A csalán az egyik leginkább zavaró gyomnövény: gyorsan növekszik, gyorsan terjed, elveszi a helyet más növények elől és nem mellesleg kellemetlenül csíp. Mégis jobb, ha nem szabadulunk meg tőle a kertben. 

Vonzza a katicabogarakat. A katicabogár a levéltetvek természetes ellensége. Egy felnőtt katicabogár a levéltetű lárvájából több mint 60-at tud elpusztítani egy nap alatt. Ez is indokolja, hogy a kertben maradjon néhány tő csalán.

Nagyszerű természetes trágya. A csalán levelei és szárai értékes anyagokat tartalmaznak a többi kerti növény számára, többek között káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat, valamint A, B, C és K vitaminokat és szerves savakat. Ezért kiváló trágya alapanyag más növények számára. Hogyan készítsünk szuszpenziót csalánból? Vágjuk le a friss csalánokat és keverjük el vízzel, a legjobb ehhez az esővíz. Egy kiló csalánt kell tenni 10 liter vízbe. A keverésre használt tartály lehetőleg ne legyen fémből, legyen fedetlen. Árnyékos helyre kell helyezni és naponta megkeverni, hogy levegőzzön az oldat. Három hét után a trágya készen áll, akkor jó, ha a hab eltűnt a tetejéről és a folyadék világosbarna színű.

Védi a többi növényt a betegségek és kártevők ellen. Ha egy kilónyi csalánt 10 liter vízben felforralunk, és később összekeverjük hígított trágyalével, akkor egy környezetbarát kártevő irtószert kapunk, mely alkalmas többek között a levéltetvek, pókatkák, és a szürkepenész megszüntetésére.

A talaj termékenységének mutatója. A csalánok előnyben részesítik a nitrogénben gazdag talajt, amely a növények növekedéséhez szükséges elemet biztosítja. Ott, ahol a csalánok nőnek, érdemes leveles zöldségeket, például spenótot, vagy salátát ültetni.

Erősíti a gyógynövények illatát. A csalánok körüli növények aromásabbak. A csalánok közelsége következtében a gyógynövények több illóolajat termelnek, ami nem csak az aromájukat erősítik , hanem az egészséget elősegítő tulajdonságaikat is. Természetesen a csalánból nem kell túl sok, különben gátolja a gyógynövények növekedését.

Felgyorsítja a gyümölcsök érését. Ha azt szeretné, hogy a már leszedett, de még kemény gyümölcsök gyorsabban érjenek elegendő, ha egy papírzacskóban friss csalánréteget helyez el, erre teszi a gyümölcsöket, a tetejére pedig egy másik réteg csalánt helyez. A csalán etilént választ ki, azaz olyan növényi hormont, amely serkenti a gyümölcs érési folyamatát.