Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Ne féljünk a szögletestől!

Ne féljünk a szögletestől!

otthonneked.hu

Szögletes elemek a lakberendezésben.

A szögletes formák nagyon népszerűek a lakberendezésben és az építészetben egyaránt. Alkalmazásukkal olyan, mintha legóznánk. Nem véletlen, hogy a dán LEGO cég felkérte a szintén dán Bjarke Ingels sztárépítészt egy építőkockák által inspirált ház megvalósítására. A mű létre is jött, és láttán bizonyosságot nyerhetünk, hogy a szögletes testek egyáltalán nem szabnak gátat a kreativitásnak – sőt, adott esetben amplifikálhatják is az alkotói ösztönöket.

 

Az építészetben betöltött szerepéről korábban már írtunk, azonban a lakberendezésben is megjelenik. Le Corbusier, Mies van der Rohe és a De Stijl képviselői is alkottak szögletes bútorokat, amelyek közül nem egy designklasszikussá vált, számtalan utánérzést és replikát szülve. Ilyen van der Rohe Barcelona széke, Le Corbusier fémvázas fotelei vagy a De Stijlhez tartozó Geerit Rietveld (egyébiránt roppant kényelmetlennek tűnő) vörös-kék széke is.

Ezek a székek gyakran megtalálhatóak a különféle minimalista enteriőrökben – a stílushoz remekül illik a szögletesség, hiszen Le Corbusier díszítés nélküli funkcionalista megközelítése is jelentős hatással volt a minimalizmusra, valamilyen szinten elő is vetítette az irányzatot. A letisztult megközelítés és a szögletes alakzatokban való gondolkozás a skandináv stílusú és az ipari, más néven indusztriális lakásbelsőkben is tetten érhető – ez utóbbinál gyakoriak a gyárépületekben kialakított loftlakások, ahol adott a téglatestszerű tér.

 

Ha szögletes külsejű bútorokban gondolkozunk, válasszunk hangsúlyos darabokat, amelyeken valóban megakad a szem – a különleges designszékek mellett ilyenek lehetnek az egyedi formájú lámpák, a vázák és kaspók, de egy határozott élekkel bíró fürdőkád is könnyen a helyiség fókuszpontjává válhat.

Ugyanígy figyelemkeltő lehet egy ilyen formájú kanapé vagy fotel is – az évek óta hódító Midcentury modern, vagyis századközepi modern stílus kedvelői számos figyelemreméltó darabbal találkozhatnak a különféle üzletek kínálatában. Bár sokan azt gondolják, az ilyen formatervezésű ülőbútorok nem kényelmesek, a legtöbb esetben remek ez a feltételezés nem helytálló, így nem kell feláldoznunk a kényelmet a stílus oltárán.

 

A szögletes darabokat hagyjuk érvényesülni a negatív térben – az pedig már csak ízlésünkön múlik, hogy szeretnénk-e lágyítani a hatáson néhány gömbölyded kiegészítővel, hanyagul odadobott díszpárnával, plédekkel vagy akár bolyhos textíliákkal.

A formatervezett bútorok és dekorációs tárgyak mellett a mindennapokban szükséges eszközökről se feledkezzünk meg: miért választanánk például unalmas formájú, hagyományos radiátort, ha különleges, letisztult vonalvezetésű fűtőpanelt is beszerezhetünk?

A nyílászárók esetében is hozhatunk rendhagyó döntéseket – egy egyedi ajtó vagy ablak rendkívül sokat dobhat otthonunk esztétikai értékén. A kertben is érvényesülhet a szögletes formák ereje: a határozott alakú kerti bútorok kiemelkednek az organikus környezetből, így például egy méretesebb kültéri ülőgarnitúra minimalista vonalvezetése szemrevaló kontrasztot alkothat a természet fésületlen szépségével.

 

Lakberendezői tippünk: kis helyen a szögletes forma értékes helyet vehet el, adott esetben rendszeresen beleütközhetünk a kiálló sarkakba. A kerek vonalak működnek szögletes helyiségben is, ettől nem kell tartanunk.

Nyugodtan állíthatjuk tehát, hogy a szögletes minden, csak nem unalmas – bátran alkalmazzuk a formát otthonunk minden területén, nehéz vele túlzásokba esni, és bármikor könnyen finomíthatunk a hatáson egy-egy ívelt bútor segítségével.